Tamperelaisen ravintolajätin uusi pomo: "Ensi vuonna ulkomaille"

HENKILÖ Restamaxin uusi toimitusjohtaja Juha Helminen uskoo kannattavaan kasvuun. Suurista suunnitelmista huolimatta pääkonttori pysyy Tampereella.

Juha Helminen aloitti Restamaxin toimitus- johtajana viime viikolla. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Juha Helminen kehaisee työhuoneestaan Ratinan suvantoon ja Ratinaan avautuvaa maisemaa.

Mies on selvästi kotikentällään.

Entisessä Tampereen verkatehtaan konttorirakennuksessa ja Matkailutalossa sijaitsee nykyisin Restamaxin pääkonttori.

Suomen suurimmalla yksityisellä ravintolayhtiöllä on Suomessa yli 120 ravintolaa.

– On tämä unelmahomma. Olen innoissani, myöntää Helminen.

Kangasalta kotoisin oleva tuotantotekniikan diplomi-insinööri aloitti viime viikolla yhtiön ensimmäisenä omistajakunnan ulkopuolisena toimitusjohtajana.

Ennen Restamaxiin tuloa mies ehti tehdä yli kymmenen vuoden menestyksekkään uran Suomessa muun muassa Sinebrychoffin omistavan panimokonserni Carlsbergin palveluksessa.

Työ vei emämaa Tanskan lisäksi muun muassa muuallekin Eurooppaan, Aasiaan ja Venäjälle.

– Hienoa, että työpaikka löytyi nimenomaan Tampereelta. Restamaxilla ei ole minkäänlaisia suunnitelmia siirtää pääkonttoriaan pois Tampereelta, vakuuttaa Helminen.

Juuret ovat vahvat sillä 1990-luvun alussa Tesomalta Hornet Pubista alkunsa saaneet konsernin ravintolatarjonnasta kolmannes on Tampereella.

Helminen kehuu, että alkuperäinen yrittäjähenki näkyy talossa edelleenkin, vaikka yhtiö listautuikin pörssiin vuonna 2013.

– Täällä on osattu tehdä nopeita päätöksiä ja on ollut valmiutta ottaa hallittuja riskejä.

Restamax on tuottanut viime vuosina tasaiseen tahtiin uutisia yrityskaupoista ja uusista ravintoloista. Yhtiö on jo jonkin aikaa lupaillut uutista ulkomaille lähdöstä.

– Ensi vuonna mennään. Kansainvälistyminen on yksi osa kannattavaa kasvua, jota tavoittelemme.

Helminen ei osaa vielä sanoa, tapahtuuko ulkomaille meno oman ravintolakonseptin viemisen tai yritysoston kautta. Suuntaakaan ei tarkenneta Pohjoismaista, Baltiasta tai muusta Euroopasta.

Helmisen mukaan muun muassa Hans Välimäen, Stefan Richterin ja Ville Haapasalon kanssa tehtävä yhteistyö ja erilaiset osaomistusmallit ovat myös Restamaxin vahvuus.

Helminen kiistää päättäväisesti kritiikin siitä, että konserni monistaa konseptiravintoloitaan, jotka jyräävät alleen uutta luovat yksilöllisemmät yrittäjävetoiset ravintolat.

– Restamax on yksilöllisten ravintoloiden konsepti. Ravintolamme toimivat hyvinkin itsenäisesti. Suuressa konsernissa meillä on myös mahdollisuus ottaa riskejä ja tehdä kokeiluja, joihin yksittäisillä toimijoilla ole välttämättä rahkeita.

Helmisen mukaan lähtökohtana on löytää aina liikepaikkaan sopiva toimintatapa tai konsepti. Vuoden 2027 Restamax syntyy pala kerrallaan, korostaa toimitusjohtaja.

– Restamax on silloin isompi kuin nyt ja kansainvälinen toimija, joka jatkaa koko yhtiön ja samalla ravintolamarkkinan kehittämistä.

Juha Helminen

40-vuotias

kotoisin Kangasalta

koulutukseltaan diplomi-insinööri TTY:n tuotantotaloudesta

harrastaa kaikenlaista kuntoliikuntaa muun muassa uintia, hiihtoa ja kuntosalilla käyntiä

perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.