Tässä on Tamperelaisen lahja tamperelaisille

JUHLAT Tamperelainen juhlisti 60-vuotista taivaltaan keskustassa. Torilla jaettiin mustaamakkaraa, ja Puutarhakadulla paljastettiin Tamperelaisen lahjoittama veistos.

Tamperelaisen lahjoittama veistos paljastetiin maanantaina iltapäivällä. Tilaisuudessa olivat lasnä muun muassa Mediatalo Keskisuomalaisen hallituksen puheenjohtaja Leena Hautsalo ja toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sekä Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (kok). Marjo Rämö

Marjo Rämö

Kaupunkilehti Tamperelainen lahjoitti maanantaina Tampereen kaupungille Ukri Merikannon Tietäjälintu-veistoksen. Tamperelainen lahjoitti veistoksen lehden 60-vuotispäivän kunniaksi. Lahjan vastaanotti Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (kok).

Nastolan graniitista valmistettu veistos on sijoitettu Puutarhakadulle lähelle Anttilan entistä tavarataloa.

Kuvanveistäjä Ukri Merikanto (1950–2010) oli säveltäjä Aarre Merikannon poika ja säveltäjä Oskar Merikannon pojanpoika.

Ukri Merikanto osallistui urallaan menestyksekkäästi useisiin veistoskilpailuihin, ja hänen veistoksiaan on esillä ympäri Suomea, muun muassa Helsingissä, Rovaniemellä ja Turussa.

Tietäjälintu on hänen ensimmäinen julkinen veistoksensa Tampereella.

–Veistos on tärkeä lisä Tampereen kaupungin taidekokoelmaan, Tampereen taidemuseon kokoelmapäällikkö Tapio Suominen luonnehtii.

Teos on liitetty osaksi kaupungin omistamaa taidekokoelmaa, jota hallinnoi Tampereen taidemuseo. Veistoksen sijainti päätettiin julkisen taiteen ohjausryhmässä.

–Katsoimme, että paras paikka veistokselle on kävelykatu. Jos tämä paikka ei jostakin syystä olekaan hyvä, meillä on vielä mahdollisuus siirtää se toiseen paikkaan, Suominen kertoo.

Tietäjälintu-veistos sijaitsi aiemmin Porvoossa sanomalehti Uusimaan toimitalon tontilla. Kun lehti muutti vuonna 2016 keskustaan, jäivät tontti ja kiinteistö käyttämättömiksi ja veistos vaille päivittäisiä katselijoita.

Kun Tamperelaisen 60-vuotisjuhlia alettiin suunnitella, Etelä-Suomen Median silloinen toimitusjohtaja A.-P. Pietilä keksi, että veistos voitaisiin luovuttaa Tampereen kaupungille.

–Nyt veistos on ison kaupungin ydinkeskustassa vilkkaalla kadulla, missä se ilahduttaa ihmisiä ympäri vuoden ja näkyy päivittäin katukuvassa – arvoisellaan paikalla siis. Erityisesti minua lämmittää nastolalaisena veistoksen laadukas materiaali, Tamperelaisen päätoimittaja Karri Kannala kertoo.

Tamperelainen on lahjoittanut myös aiempina merkkipäivinään taidetta tamperelaisten iloksi.

Ukri Merikanto (1950–2010)

oli helsinkiläissyntyinen kuvanveistäjä

palkittu mm. Valtion taidepalkinnolla vuonna 1975 ja Pro Finlandia -kunniamerkillä vuonna 2009

Hänen teoksiaan löytyy mm. Nykytaiteen museo Kiasman, Suomen valtion ja eduskunnan kokoelmista.

Tamperelaisen lahjoittaman Ukri Merikannon veistoksen nimi on Tietäjälintu. Se on valmistunut vuonna 1998.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut