"Jos ///// ja järki seisovat yhtä aikaa, siitä ei hyvää seuraa..." – Uutuuskirja kertoo Kalle Päätalon railakkaista nuoruusvuosista

Rakastetun Kalle Päätalon elämä oli työn puolella tuotteliasta ja ahkeraa, siviilipuolella yhtä vuoristorataa. Mies menehtyi Tampereella marraskuussa 2000.

Pekka Ruissalo

Edesmennyt kirjailija, 81-vuotiaana Tampereella vuonna 2000 kuollut Kalle Päätalo tunnetaan ikonisena, viipyilevänä ja rakastettuna kirjailijana, ja tiedetään myös miehen taustalta löytynyt raskas ja työntäyteinen elämä.

Tuota elämää kuvataan jälleen Ritva Ylösen kirjoittamassa teoksessa Kalle Päätalo – Kirjailijan elämä, joka ilmestyi maanantaina 11. syyskuuta. Ylöstä pidetään Suomen ainoana ns. Päätalo-tohtorina. Kirja kuvaa miestä, joka joutui nuorena niin moneen kertaan nöyryytetyksi, että tuolta kumpusi tulevaa elämää määrittänyt vielä minä näytän-asenne.

Sama leimasi myös Päätalon sosiaalista elämää. Nuorempana vastakkaisen sukupuolen naureskelun kohteeksi joutunut Päätalo heräsi niin sanotusti asiaan hieman myöhemmin.

– Kalle lensi siitepöly pöllyten kukasta kukkaan kuin kimalainen, kirja kuvaa.

Nuorena "kierosilmäiseksi" kotiseudullaan haukuttu Päätalo pääsi erilaisen elämän makuun, kun tämä muutti pois kotiseuduiltaan.

– Kohta Kalle hoiteli jo kahta, kolmeakin naissuhdetta vuorotyönä. Heidän kanssaan menivät illat jakoon naisten työlistojen mukaan. Hän oli kuin karkkikauppaan päässyt pikkupoika.

Päätaloakin omat otteet sosiaalisessa elämässä harmittivat.

– Jos järki ja kyr*ä seisovat yhtä aikaa, siitä ei hyvää seuraa.

Sodan loppuvaiheessa Päätalo oli jo naimisissa, mutta se ei elämää pahemmin muuttanut. Sukupuolitauditkin tulivat elämän melskeessä tutuksi. Sodan jälkeen Päätalo muutti suureen kaupunkiin, Tampereelle, jossa mahdollisuuksia tietynlaiseen elämään löytyi jo siinä määrin, että avioliitto horjui lopulta pysyvästi.

– Tilaisuuksia uskottomuuteen tuli kuin tarjottimella, testosteronia tihkuvan Kallen oli niistä vaikea kieltäytyä. Uskottomuudesta tuli hänelle ensimmäisen avioliiton aikana lähes elämäntapa.

1950-luvun puolella Päätalon elämässä oli samanaikaisesti – ainakin – kolme naista. Yksi heistä oli Leena, josta tuli Päätalon toinen vaimo.

– Kalle oli kolmen naisen loukussa. Välillä useammankin. Kalle lensi siitepöly pöllyten kukasta kukkaan kuin kimalainen.

Suosikkikirjailija kuoli asbestin aiheuttamaan keuhkosyöpään Tampereella 20. marraskuuta 2000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 7. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 8. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 9. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 10. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 11. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 12. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 15. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 7. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 8. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 9. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 12. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.