Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sorin aukion käyttötarkoitus voi muuttua nykyisestä merkittävästi

KAUPUNKI Sorin aukion käyttötarkoitus voi muuttua tulevaisuudessa merkittävästi.

Sorin aukion käyttötarkoitusta on pyöritelty Tampereella jo vuosia. Kaupunkilehti Tamperelaisessa vuonna 2013 julkaistussa jutussa kerrottiin, että keskustan kehittämishankkeiden listassa Sorin aukion maankäytön suunnittelu on merkitty vuodelle 2016. Tällä hetkellä Sorin aukion suunnittelu ja toteutus on merkitty tehtäväksi vuosina 2023–2030 Viiden tähden keskusta -hankkeessa.

– Suunnittelupöydällä ja käynnissä on niin paljon hankkeita, että vielä ei ole Sorin aukion ratkaisujen aika. Kannen ja Areenan ja Ratinan kauppakeskuksen valmistuttua ja asemakeskuksen ratkaisujen hahmotuttua tulee Sorin aukion uuden ilmeen mietinnän aika, toteaa Viiden tähden keskusta -hankkeen johtaja Tero Tenhunen

Hankejohtaja kuvaa aukiota keskustan tärkeäksi solmukohdaksi, joka yhdistää niin koskenrannan kaupallisen keskittymän kuin voimakkaasti uusiutuvan ja täydentyvän asemanseudunkin monitoimiareenoineen ja asemakeskuksineen. Aukion suunnittelussa otetaan kaupallisen näkökulman lisäksi huomioon ortodoksikirkko, tapahtumakävijöiden kävelyvirrat, Hatanpään liikenneympäristön muutokset raitioteineen ja vanhan linja-autoaseman tuleva ratkaisu. Tenhunen kertoo, että vielä ei ole siis tietoa, tuleeko vanhasta asemasta paikallisliikenteen terminaali.

– Aikaisemmin esitetty idea on mielenkiintoinen: vähän korotetun Sorin aukion päälle on ajateltu toria ja sen alle kaupallista kokonaisuutta täydentävää tilaa, Tenhunen kertoo.

Tällä hetkellä Sorin aukio on käytössä lähinnä läpikulkureittinä. Kukat kukoistavat aukion kukkapenkeissä, mutta hiekkakentän penkit odottavat istujia luokseen. Itsepalvelukioski on tyhjillään, vaikka yrittäjä on maksanut vuokran tontista kaupungille koko täksi vuodeksi.

– Tulevaisuudessa aukion reunoille voisi ehkä tulla uutta rakentamista, jossa olisi kaupunkilaisille mieluisia palveluita. Aukio haluttaneen säilyttää siis aukiona, eli en näe todennäköisenä, että sitä rakennettaisiin kokonaan täyteen, Tenhunen toteaa.

Aukiosta halutaan tehdä vetovoimainen yhteisöllisiä ja kulttuurillisia elementtejä kunnioittava tamperelaisten olohuone.

– Aukion tulevassa ratkaisussa nähdään aikanaan varmasti jotakin uutta ja säilytetään jotakin vanhaa, Tenhunen uskoo.

Aukion tulevaisuudesta saatetaan järjestää myöhemmin arkkitehtikilpailu. Yksi vaihtoehto on ollut olemassa jo vuonna 2013, kun Tamperelainen esitteli kaupungin projektiarkkitehti Kay Biergansin työpöydältä valmistunutta pienoismallia. Biergansin suunnitelmassa aukiolla olisi pyöreä esiintymislava ja Suvantokadun varressa viisikerroksinen rakennus. Aukion tasoa nostettaisiin kannella, ja sen alle jäisi tilaa liiketiloille ja parkkialueelle.

– Aukiolle sijoittuva esiintymispaviljonki tai jokin liikunnallinen toiminnallisuus ovat myös mielenkiintoisia ideoita. En sulje mitään vaihtoehtoja pois, Tenhunen päättää.