Vammaisadressiin saatiin 50 000 nimeä – tätä Niklas Herlin ei ehtinyt nähdä

Riikka Jokinen

Vammaisjärjestöjen yhteinen Ei myytävänä -kansalaisaloite on saavuttanut yli 50 000 kannatusilmoitusta. Näin ollen eduskunnan on otettava aloite käsittelyyn.

Vammaisfoorumi ry ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta (KVANK) julkaisivat 12 kesäkuuta kansalaisaloitteen vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettamiseksi. Kansalaisaloite vaatii julkisia hankintoja koskevaan lakiin rajausta, ettei lakia sovelleta sellaisten vammaispalveluiden hankintaan, joissa on kyse vammaisten ihmisten elämän mittaisista, välttämättömistä palveluista asumisessa ja jokapäiväisessä elämässä.

–Lähes poikkeuksetta kilpailutukset ratkaisee hinta, ja palvelujen laatu, inhimillisyys ja ihmisarvo jäävät sivuseikoiksi. Kilpailutukset uhkaavat vammaisten ihmisten elämänlaatua ja luovat epävarmuutta, tiedotteessa todetaan.

Kansalaisaloite saavutti vaaditut 50 000 kannatusilmoitusta neljässä kuukaudessa. Aikaa kannatusilmoitusten keräämiseen on kuusi kuukautta. Keräys jatkuu 12. joulukuuta saakka.

Kansalaisaloitteen takana on kaikkiaan 32 valtakunnallista vammaisjärjestöä.

Yksi kansalaisaloitteen näkyvistä tukijoista oli tiistaina kuollut kustantaja Niklas Herlin Herlin tuli tutuksi juuri kehitysvammaisten puolustajana. Häneltä jäi kehitysvammainen tytär.

Herlin ei kuitenkaan ehtinyt nähdä 50 000 kannatusilmoituksen täyttymistä, josta uutisoitiin torstaina.

Herlin kirjoitti vielä syyskuussa Helsingin Sanomien mielipidepalstalle kirjoituksen, jossa hän kritisoi Helsingin aikomusta kilpailuttaa kehitysvammaisten palveluja tarjoavat tahot.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut