"Taitaa olla helsinkiläisten toive" – uudet liikennemerkit herättävät hämmästystä

Hallituksen esitys tieliikennelain kokonaisuudistuksesta on jatkovalmistelussa, ja se on tarkoitus antaa eduskunnan käsittelyyn tämän syksyn aikana.

Uudistusluonnos sisältää myös koko joukon uusia liikennemerkkejä, kuten pyöräkadun ja sähköauton latauspaikan merkit.

–Esimerkiksi kokeilumerkkeinä käytössä olevia pyöräilyn opastusmerkkejä voi nähdä pääkaupunkiseudulla ja Tampereen ympäristössä, kertoi liikenneneuvos Kimmo Kiiski liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Hämmästystä ovat herättäneet muun muassa kauriseläimistä varoittava merkki, vähimmäisnopeusmerkki ja nastarenkailla varustetuilla moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla ajo kielletty -merkki.

–Nastarenkailla ajo kielletty -merkki taitaa olla helsinkiläisten toive. Heillä on ollut ajatuksia nastarenkaiden kieltämisestä katuverkolla esimerkiksi keväisen katupölyn vähentämiseksi, arvelee Hyvinkään kaupungin liikenneinsinööri Kimmo Kiuru

Liikenneneuvos Kiiski vahvistaa merkin takana olevan tarkoitus rajoittaa katupölyn syntymistä.

–Vähimmäisnopeusmerkkiä voitaisiin käyttää esimerkiksi, kun tiellä on tarve kieltää liikenneturvallisuussyistä hitaiden ajoneuvojen kuten polkupyörien, mopojen, traktoreiden ja mopoautojen ajo. Tällä hetkellä kielto joudutaan toteuttamaan useilla erilisillä kieltomerkeillä, Kiiski lisäsi.

Liikenneinsinööri Kiurun mukaan liikennesuunnittelu käyttää tieliikenneasetuksen mukaisia virallisia merkkejä.

–Uudet merkit otetaan käyttöön, sitten kun uusi tieliikennelaki astuu voimaan ja tarvetta niiden käyttöön ilmaantuu, hän kertoo.

Asiasta kertoi ensin sanomalehti Aamuposti.

Kauriseläin

Tieliikennelain kokonaisuudistusehdotus on halunnut erottaa hirvimerkin kaurismerkistä.

–Syy hirven ja kauriin erotustarpeeseen on, että hirvi painaa jopa 700 kiloa ja kauris lnoin100 kiloa. Peuraonnettomuuksia tapahtuu myös enemmän, sanoi Kimmo Kiiski.

Kansainvälisessä liikennemerkkisopimuksessa määritellään, että varoitusmerkissä tulee olla eläimen siluetti. Eläinlajit määritetään kansallisesti.

Ruotsissa ja Norjassa varoitetaan omalla merkillä esimerkiksi hirvestä, porosta ja kauriista.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut