Tammelan futisnujakan oikeuskäsittely alkoi – Eppu Torniaiselle vaaditaan ehdotonta vankeusrangaistusta

Jesse Eppu Torniainen odotti keskiviikkoaamuna oikeudenkäynnin alkua yhdessä asianajajansa Hannu Tuomaisen kanssa. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Harteikkaat, vähätukkaiset miehet istuvat Pirkanmaan käräjäoikeuden salissa 1. On keskiviikkoaamu, kello noin 9.10 ja miehiä erottaa toisistaan käytävä ja asema alkavassa oikeudenistunnossa.

Se liittyy toukokuuhun 2015, jolloin HIFK kohtasi Ilveksen jalkapallon Veikkausliiga-ottelussa Tammelassa. Poliisi oli varautunut ottelutapahtumaan lisäpartioilla, mutta sekään ei ehkäissyt tapahtumasarjaa, joka sai alkunsa ottelun puoliajalla. Seuranneessa tapahtumasarjassa pieni joukko HIFK-faneja otti yhteen Tammelan stadionin järjestyksenvalvojien kanssa. Oikeudessa katsottujen videoiden perusteella järjestyksenvalvojat olivat nujakassa kansankielisesti ilmaistuna ottavana osapuolena.

Siitä mistä tapahtumasarja sai alkunsa, on osapuolilla erilaisia näkemyksiä. Yksi syytetyistä oli oikeudessa sitäkin mieltä, että järjestyksenvalvojat olivat omalla käytöksellään provosoineet nujakan aluille.

Yksi tapauksessa syytetyistä on tunnettu uusnatsi, vuonna 1988 syntynyt Jesse Eppu Torniainen Torniainen suhtautui aamulla niin toimittajiin, kuvaajiin kuin oikeudenkäyntiinkin ilmeettömästi. Välillä Torniaista nauratti jokin istunnossa käsitelty yksityiskohta, välillä miehellä oli asiaa asianajajalleen Hannu Tuomaiselle Torniaisen oma versio tapahtuneesta on se, että hän on kyllä lyönyt, mutta iskujen osumisesta ei ole ollenkaan takeita. Syyttäjän mukaan Torniainen löi puoliajalla järjestyksenvalvojaa useamman kerran nyrkillä.

Syyttäjän tuomiovaade tapauksessa on kova. Hän vaatii Torniaiselle ja kahdelle muulle vastaajalle ehdotonta vankeusrangaistusta. Torniaisen osalta vaatimusta perustellaan pitkällä väkivaltarikoshistorialla.

Viimeisin episodi tapahtui Helsingin Asema-aukiolla syksyllä 2016, jolloin uusnatsien mielenosoitukseen osallistunut Torniainen potkaisi mielenosoituksen edessä maahan sylkäissyttä miestä hyppypotkulla rintaan. Mies kuoli myöhemmin sairaalassa. Torniainen nähdään Pirkanmaan käräjäoikeudessa vielä torstaina ja perjantaina, kun käsittelyssä on uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen lakkauttaminen.

Yhdelle vastaajalle syyttäjä vaatii ehdollista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut