Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen kehitysvammaisteatteri taistelee olemassaolostaan – Järjestää kolme tukiesitystä

TEATTERI Kehitysvammaisteatterin tukiesityksien tarkoitus on mahdollistaa toiminnan jatkuminen.

Tamperelainen erikoisuus, kehitysvammaisteatteri La Strada kaipaa kipeästi yleisöä. La Stradan taiteellinen johtaja ja perustaja Anu Panula kertoo, että yhdessä näytöksessä käy yleensä kolmisenkymmentä katsojaa.

Määrä ei riitä pitämään teatteria pystyssä, ja siksi teatteri kamppailee nyt olemassaolostaan.

– Taloudellinen tilanne on vähän siinä ja siinä, Panula summaa.

Panula pitää teatterin tilannetta vakavana. Jos valo pimenee tunnelin päässä, teatterin on laitettava ovet säppiin.

La Strada järjestää marraskuussa kolme tukiesitystä, joiden lipputuloilla saatujen varojen tarkoituksena on mahdollistaa toiminnan jatkuminen. Esitykset ovat Heli Laaksosen kamarinäytelmä Sylvia, Tuija ja laulava patja, Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä ja Tammer-Hanurien Muistojen vuosikymmenet -konsertti.

Teatterissa on tällä hetkellä kymmenen näyttelijää, joista yksikään ei saa palkkaa.

– Meillä on joskus ollut muutamia näyttelijöitä työkokeilussa ja palkkatuella, mutta ei enää. Kaikki työ tehdään vapaaehtoisvoimin.

Teatteri sai Tampereen kaupungilta tänä vuonna 1 500 euron tuen, muualta rahallista tukea ei ole tullut. Menoja on ollut sitäkin enemmän. Teatterin tilojen vuokra on 3 000 euroa kuussa.

– Se on paljon näin pienelle teatterille. Siksi olemme vuokranneet tilaa ulkopuolisille, ja se on pitänyt meidät juuri ja juuri toiminnassa.

Panula perusti La Stradan keväällä 2009. Se on Suomen ensimmäinen kehitysvammaisteatteri.

– Minulla oli sitä ennen kolmen vuoden kokemus kehitysvammaisten kanssa työskentelystä, kun opetin heille ilmaisutaitoa. Rakastuin heihin täysillä, ja kun työ loppui, perustin teatterin.

Hän ei haluaisi antaa periksi ja menettää La Stradaa kaupunkikuvasta.

– Kehitysvammaisilla on valtava ilo ja palo tehdä tätä hommaa. Se on se voima, jonka turvin olen jaksanut painaa eteenpäin.