Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kuka jätti Alkon tietokonepelin Kaupin metsään? – Katso kuvat harvinaisesta opetuspelistä!

ARKEOLOGIAA Harvinaisen Promille-pelin löytyminen on ihme. Disketti löytyi metsästä ja se saatiin sinnikkäiden ponnistelujen jälkeen kuntoon.

Tampereelta on löytynyt harvinainen 1980-luvun lopulla koodattu Alkon tietokonepeli. Promille-nimisessä pelissä valistetaan alkoholin haitoista.

–Luulimme, ettei Promillea ole enää missään olemassa. Peliä ei ole tallessa Alkossa eikä Tietotoimisto Erkki Haaramolla, joka toteutti pelin, Suomen Pelimuseon tutkija Niklas Nylund kertoo.

Erikoisinta löydössä on se, että peli löytyi Kaupin metsästä.

Tamperelainen Pekka Kauranen oli 9. syyskuuta lenkillä Kaupissa, kun hän näki maassa disketin. Levyssä oli Alkon logo ja teksti Promille.

–En ymmärrä, miksi en älynnyt ottaa sitä heti talteen, hän päivittelee.

Sen sijaan hän laittoi disketistä kuvan Facebookin. Sieltä sen bongasi Martin Zechner, jolle tuli oitis tunne, että levy on saatava talteen.

– Yöllä satoi, joten päätin lähteä seuraavana päivänä etsimään sitä Pekalta saamieni koordinaattien avulla. En kuitenkaan löytänyt sitä.

Zechner ei antanut periksi. Hän meni sateiseen metsään vielä seuraavanakin päivänä ja löysi disketin kuusen alta.

–Se oli aivan mutainen ja märkä. Vein sen kotiin kuivumaan ja puhdistin sitä varovaisesti.

Samaan aikaan Kauranen soimasi itseään. Hänkin etsi levyä kuumeisesti.

–En löytänyt levyä, sillä Martin oli ehtinyt ensin. Sen sijaan löysin muovipussista pelin kannet ja muutaman teknisen urheiluvaatteen.

Kauranen kiikutti kannet Pelimuseoon näytille, missä kiinnostus heräsi.

Levy vietiin Pelimuseon toiveesta Kasettilamereille, jotka pelastavat vanhoja pelejä tuholta. Tommi Lempinen sai käsiinsä varsin ryvettyneen levyn.

Yhtenä ongelmana oli se, että disketin metallinen keskiöosa oli irronnut levystä. Keskiö piti kiinnittää levyyn täsmälleen samaan asentoon kuin se oli ollut levyä kirjoitettaessa.

–Koska levypinta ja keskiö ovat myös hieman väljähköt, tarvitaan pitkäjänteistä hienosäätöä, jotta levyllä sijaitsevat urat osuvat levyn pyöriessä tarkalleen niitä lukevien lukupäiden kohdalle. 3.5 tuuman disketillä on 135 uraa tuumalla, joten ne ovat hyvin tiheässä, Lempinen kertoo.

Lempinen käytti apunaan Software Preservation Societyn kehittämää KryoFlux-laitetta ja itse tekemäänsä apuohjelmaa. Neljän tunnin itsepintaisen työskentelyn jälkeen, levy alkoi osoittaa elon merkkejä.

–Ruutu täyttyi Alkon logoista. Ihan heti emme päässeet itse peliin pienen teknisen ongelman vuoksi, mutta muu paikalla ollut porukka sai pelin lopulta pyörimään.

Promille-peli on nyt lahjoitettu Suomen Pelimuseoon Vapriikkiin. Pelimuseossa toivotaan, ettei Kaupista löytyneen Promille-peliin tarina pääty tähän.

–Meitä kiinnostaa tietää, miten peli on päätynyt Kaupin metsään, tutkija Niklas Nylund kertoo.

Pelin löytäjillä Pekka Kaurasella ja Martin Zechnerillä on yksi teoria.

– Löytöpaikan lähellä sijaitsevat Tays ja UKK-instituutti. Olisiko joku siellä heittänyt pelin menemään, he pohtivat.

Jos tiedät Kaupista löytyneen Promille-pelin kohtalosta jotakin, ota yhteyttä Tamperelaisen toimitukseen: marjo.ramo@tamperelainen.fi.