Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seniorit perustavat nyt yrityksiä: "Työstä on tullut yhä merkittävämpi osa identiteettiä"

Yli 60-vuotiaiden osuus uusyrityskeskusten asiakkaista on kasvussa.

Tammi-syyskuussa yli 60-vuotiaita asiakkaita oli kolme prosenttia. Vielä kymmenen vuotta sitten yli 60-vuotiaita yrityksen perustajia ei ollut yritysneuvonnan asiakkaissa juuri lainkaan, kerrotaan Suomen Uusyrityskeskuksista.

–Elinikä on noussut ja ihmiset ovat paremmassa kunnossa kuin ennen. Ja ehkä tässä on nähtävissä myös kulttuurinen muutos. Työstä on tullut viime vuosina entistä merkittävämpi osa identiteettiä. Siitä voi olla vaikea luopua kokonaan esimerkiksi eläköitymisen myötä, pohtii Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi

Yleisimmät alat, joille yli 60-vuotiaat ovat perustaneet yrityksiä tänä vuonna, ovat liikkeenjohdon konsultointi, vähittäiskauppa sekä arkkitehti- ja insinööripalvelut.

Noin puolet uusyrityskeskusten asiakkaista on alle 36-vuotiaita. Yritysneuvonnan tarve ajoittuukin usein opiskeluajan jälkeisiin vuosiin, kun ollaan perustamassa ensimmäistä yritystä.

Uusyrityskeskuksissa ympäri Suomen perustettiin tämän vuoden tammi-syyskuussa yhteensä 5552 yritystä. Viime vuonna vastaavaan aikaan yrityksiä perustettiin 5531 eli lähes saman verran. Uusia asiakkaita oli vertailujaksolla puolestaan seitsemän prosenttia vähemmän ja asiakaskäyntejä kahdeksan prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

–Uusyrityskeskuksissa on ollut havaittavissa, että viime vuosina neuvonnassa olleet asiakkaat perustavat yrityksensä vasta nyt, kun yleisestä taloustilanteesta on kuulunut positiivisia signaaleja. Tämä on psykologinen juttu. Nyt luotetaan tulevaisuuteen enemmän kuin pitkään aikaan ja uskalletaan toteuttaa niitä yrittäjyyshaaveita, Jokilampi iloitsee.

Suomessa on 30 uusyrityskeskusta.