Tampereen keskustan vetovoima laski 0,076 – Taustalla kuumat yritykset ja tyhjät liiketilat

Tampereen keskustan elinvoimalaskentaa on jälleen päivitetty.

Suomalaisten kaupunkien elinvoimavertailun julkaisee vuosittain Elävät Kaupunkikeskustat ry. Edellinen laskenta tehtiin kevättalvella 2017 ja sitä edellinen keväällä 2016.

Tampereen keskustan elinvoimaa kuvaava elinvoimaluku on yhdistyksen mukaan edelleenkin vahva, vaikka pientä laskua on koettu viime keväästä: luku 3,840 on muuttunut 3,764:een.

Elinvoimalaskennassa luokitellaan liiketilat niiden käytön mukaan. Liiketilat on laskettu kattavasti rajatulta niin sanotulta elävä keskusta -alueelta, jossa on kaikkiaan yli 1 500 liiketilaa. Kaupallisesti kuuma ydinkeskusta määritellään lauantaisin palvelevien liikkeiden ja ravintoloiden perusteella.

Elinvoimaluku lasketaan kuumien yritysten ja tyhjien liiketilojen erotuksesta. Muutokset ovat pieniä ja saattavat johtua myös kausivaihtelusta. Pidemmän aikavälin vuosiseurannassa elinvoimaluku on kuitenkin ollut nousujohteinen – elinvoimalukua on seurattu vuodesta 2015 alkaen.

Tampereen keskustassa lauantaisin kuluttajia palvelevat yritykset – niin sanotut kuumat yritykset – ovat lähes samalla tasolla kuin puoli vuotta sitten. Siirtymää on kuitenkin tapahtunut: niin sanotut lauantailiikkeet ovat vähentyneet 19:lla, kun puolestaan ravintolat ja kahvilat ovat lisääntyneet 11:lla.

Toinen elinvoimaa kuvaava suhdeluku on lauantaisin palvelevien yritysten osuus, joka on Tampereella korkea: 63,1prosenttia, kun isojen kaupunkien keskiarvo on 56,2 prosenttia. Tampereen keskusta on siis vahva erikoistavarakaupan ja ravintolaelämän keskus.

Tyhjien liiketilojen määrä on samalla tasolla kuin viime keväänä. Tyhjiä liiketiloja on 90, joka on 5,96 prosenttia kaikista liiketiloista. Luku on valtakunnallisesti matala, kaupunkien keski-arvon ollessa noin 10 prosenttia. Raitiotietyömaiden vaikutus ei ainakaan vielä näy liiketilojen käytössä.

Uutuutena on tehty myös kivijalkayritysten toimialoja kuvaava tarkempi luokitus. Liiketilat on jaettu 29 toimialaluokkaan. Jatkossa kaupunki seuraa tämän avulla muun muassa sitä, miten raitiotie ja muut kaupunkirakenteen muutokset vaikuttavat erityyppisten kaupallisten palvelujen sijaintiin katuympäristössä.

Normaalisti elinvoimaluku lasketaan kerran vuodessa. Raitiotie- ja monien muiden rakennustyömaiden takia Tampere haluaa seurata kaupallisen keskustan vetovoimaa nyt puolivuosittain. Näin saadaan tietoa muutoksista myllerrysten keskellä. Tietoa voidaan käyttää hyväksi muun muassa raitiotietyömaiden aiheuttamien haitallisten kaupan yritysvaikutusten lieventämisessä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut