Keikka-arvio: Niskalaukaus teki paluun Tampereelle jykevästi

Nils Ursin ja Timo Rautiainen esiintyivät antaumuksella lauantaina Pakkahuoneella. Ville Laine

toimitus

Tänä vuonna yllättäen paluun tehnyt Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus aiheutti heti ensisinglellään Suomi satavuotta hämmennystä joissain piireissä, kun yhtyeessä vallitseva tukkamuoti oli tulkittu aiemmin väärään aatesuuntaan.

Tietysti voi ihmetellä, eikö ennen oltu kuunneltu sanoituksia, sillä ainahan Timolla yhtyeineen on ollut sanottavaa. Kuten maestro itse välispiikissään totesi ennen kyseistä kappaletta:

– Suomi on hieno maa. Täällä saa sanoa, mitä haluaa, joka ei ole itsestäänselvyys tämän päivän maailmassa.

Tämä on surullista mutta aivan totta.

Pakkahuoneen lauantai-illassa aloitti kuitenkin Ritva Nero Yhtye soittaa omien sanojensa mukaan partyfolkmetallia ilman kitaroita. Yhtyeen soittimina olivatkin muun muassa sopraanosaksofoni, säkkipilli ja avainviulu. Mielenkiintoisen äänimaiseman yhtye saikin tuotettua hyvällä groovella puolen tunnin instrumentaalisetilleen.

Esikuvansa tapaan mustiin pukeutunut metallikansa oli tullut kuitenkin paikalle Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen takia. Yhdeksältä ämyreistä kajahtikin intron jälkeen tuoreen albumin kappale Väärät Profeetat. Tutut eleet lavaesiintymisessä olivat yhtyeellä tallessa. Aivan kuin eivät olisi välissä pois olleetkaan. Tutusti nyrkit takoivat ilmaa ja tukat heiluivat. Tai ainakin kitaristi Jarkko Petosalmella heilui, muilla yhtyeen jäsenillä kun tuota tukkaa ei päässä ole.

Alkuun yhtyeen keulakuva Timo Rautiainen kysyi yleisöltä, että ”mitä tamperelaiselle hiihtokansalle kuuluu”. Seuranneen kovaäänisen vastauksen perusteella kuului ilmeisen hyvää ja vielä parempaa kuului, kun seuraavaksi ilmoille pääsi takavuosien suosikki Kova Maa. Tätä seurasikin hittiputki, joka sisälsi kappaleet Elegia, Rekkamies, Venäjän Orvot ja Itku Pitkästä Ilosta.

Vaikka yhtyeellä riittääkin kestosuosikkeja, niin ilahduttavan paljon kuultiin kappaleita tuoreelta Lauluja Suomesta -albumilta. Seuraavaksi kuultiinkin aiemmin mainittu Suomi Sata Vuotta sekä Pitkän Kaavan Mukaan. Hyvin yleisö oli mukana myös tuoreemmissakin kappaleissa ja tunnelma oli silmämääräisesti reippaasti yli puolillaan olevassa Pakkahuoneessa katossa.

Seuraavaksi kuultiin vuodelta 2004 kappale nimeltä Taakka, jonka esittämisellä oli aivan erityinen merkitys, kappaleen sanoittajan eli Reidar Palmgrenin ollessa yleisössä. Seurasikin Timo Rautiaisen sanoin ”miesnäkökulmaa monen sadan kilon edestä”. Tästä jatkoi uuden albumin Kuilun Partaalla, jonka säe ”Parhaani yritin ja tein oman maalin” kuvaa melko tarkasti yhtyeen sanoitusten mielenmaisemaa. Syvissä alhoissa ajoittain vaellellaan.

Ilta jatkui sekoituksella sekä uusia että vanhoja kappaleita ja kuultiin muun muassa Nyt On Mies, jonka kertosäkeen basisti Nils Ursinin karjumaan ”Nyt on mies” -huutoon yleisö osallistui ihailtavan suurella antaumuksella.

Puolitoistatuntinen keikka päättyi kolmen kappaleen encore-osuuteen, jossa kuultiin Rajaton Rakkaus, Surupuku ja Viimeinen Päivä Taivaan. Yhtyeellä on aina ollut painavaa sanottavaa ja nyky-yhteiskunta ammentaa materiaalia valitettavan helposti uusiin kappaleisiin.

Vaikka soitto periaatteessa menee jopa duurissa, on sanoma melko melankolista arkirealismia ja ympäröivän maailman karu kuva. Tämä yhdistettynä tiukkaan metalliäänimaisemaan niin yhdistelmä on takuuvarma. Niin oli tänäänkin ja toivoa sopii, että yhtye palasi jäädäkseen.

Teksti ja kuva: Ville Laine

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 5. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 6. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen jääneitä on noin joka kolmannessa kunnassa
 7. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 8. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 9. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 10. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 11. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 12. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 13. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 14. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 15. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 3. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 4. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 7. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 8. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 9. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 12. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 15. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.