Mirja-Liisa Sivulan kevät on musiikkia ja maalaamista – "Lapset ja lapsenlapset ovat minulle erittäin tärkeitä"

Kulttuuri: Akvarelleissa oleellista on herkkyys ja värien hehku, toteaa tamperelainen akvarellitaiteilija.

Akvarellitaiteilija Mirja-Liisa Sivula nauttii Lentävänniemen keväisestä luonnosta. Katariina Fleming

– Olen rakastanut taidekirjoja pienestä pitäen. Rakkaus taiteeseen liittyy Kaarilan synnyinkotini perinteeseen ja myös oman perheeni kulttuuriperintöön. Äitini puhui usein väreistä - hän oli koulutukseltaan tekstiilitaiteilija. Hän muisteli Ateneumia ja muiden muassa opettajaansa Arttu Brummeria, sanoo Mirja-Liisa Sivula.

Mirja-Liisa rakastaa musiikkia ja soittaa itsekin pianoa, näinä karanteeniaikoina erityisesti Mozartia ja Bachia.

– Olin avioliitossa varatuomari Aapo Niemi-Junkolan, kirjailijanimeltään Aapo Junkola, vuosina 1960–70. Meille syntyi kolme tytärtä, Uura, Fanny ja Liisa.

– Elämä 60-luvulla oli sosiaalisesti vilkasta, viehättävää ja luontevaa. Ystäväpiiriin kuuluivat muiden muassa kirjailijat Kirsi Kunnas ja Jaakko Syrjä, Kari Aronpuro ja jo edesmennyt Eeva-Liisa Manner. Pentti Saarikoski oli Kangasalan Lepokodissa kääntämässä James Joycen teosta Odysseia ja hänkin poikkesi meillä. Ystäviä olivat myös säveltäjä Usko Meriläinen, kuvataiteilija Kimmo Kaivanto ja Gunnar Pohjola. Se aika oli täynnä elämää.

Yliopistosta valmistuttuaan Sivula toi uran kirjastoalalla. Kirjastorakentaminen ja arkkitehtuuri liittyivät työhön kirjastotoimen jotajana Kaskisissa, Ulvilassa ja Köyliössä. Tampereelle hän palasi vuonna 2000.

– Akvarellitaide tuli elämääni, kun olin 39-vuotias. Olen kehittänyt itseäni siitä lähtien ja kuulun Suomen Akvarellitaiteen yhdistykseen. Lahjakkaita opettajia ovat olleet muiden muassa Birgitta Recksen, Pertti Summa ja Maikki Haapala, kiittelee Mirja-Liisa.

Sivulan akvarellitaide on herkkää, taitavaa ja kädenjälki tunnistettavaa.

– Lapset ja lastenlapset ovat minulle erittäin tärkeitä ja seuraan heidän elämäänsä. Näen paljon kaikkia lastenlapsiani, kahta käyn tervehtimässä Englannissa. Myös rakkaita sukulaisia tapaamme usein. Iloa ja innoitusta tuovat myös luonto, meri, kukat, kuvataide, runous ja tietysti ystävät.

– Marraskuussa pidän juhlanäyttelyn keväisen syntymäpäiväni kunniaksi. Paikka on Ylöjärvellä juuri kunnostettu Räikkä. Talo on ollut 1800-luvun puolivälissä sukuni omistuksessa. Siellä asunut Amanda Sofia Mörne oli äitini isoäiti.

Henkilö

Mirja-Liisa Sivula

lapsuus ja nuoruus Kaarilan kartanossa

vaari Otto Thuneberg, mummu Fanny Thuneberg

äiti tekstiilitaiteilija Hilkka-Liisa Sivula, os. Thuneberg, isä varatuomari Ossi Sivula

FM Tampereen yliopistosta 1981: kotimainen kirjallisuus, taidehistoria, aikuiskasvatus ja informaatiotiede

Sara Hildénin taidemuseossa 1979–1981

kirjastotoimen johtajana Ulvilassa, Kaskisissa ja Köyliössä

avioliitossa varatuomari Aapo Niemi-Junkolan, kirjailijanimeltään Aapo Junkolan, kanssa vuosina 1960–70.

lapset Uura Clary-Niemi-Junkola, Fanny Niemi-Junkola ja Liisa Malpakka, 5 lastenlasta: Joakin, Jean Batiste, Juha, Tomi ja Riina

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut