Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona pisti pitkän linjan kommunisti-Taavin vapun pilalle: ”Laulan Kansainvälistä kotona, yksin ja hiljaa"

Vappu: Työväen juhla meni pandemian myötä uusiksi.

Pitkän linjan tamperelaiskommunisti Taavi Lintunen, 84, katselee kalevalaista kerrostalomaisemaa. Ilmaisun kaksoismerkitys sopii niin paikkaan kuin suomalaiskansalliseen säätilaankin.

Ja ilman kurjuus toki siihen, että tänä vuonna tuli korona ja sai aikaan myös sen poikkeuksen, ettei vappumarssejakaan järjestetä.

– Ei minulla varmaa tietoa ole, mutta tuskin on minkäänlaista tilaisuutta. Kyllä kommunistikin ottaa sen vakavasti, kun pääministeri Sanna Marin ja hallitus käskee. Kymmenen henkilöä, se on se raja eikä sitä vastaan lähdetä honkkeloimaan.

Lintusella on jo kuitenkin selkeä visio siitä, mitä hän aikoo työväen juhlapäivänä tehdä.

– Itsekseni juon kotona konjakin ja laulan Kansainvälistä – hiljaa.

Lintusta koronan sanelema eristys ei ole pahemmin haittaillut.

Marssi on ollut tärkeä osa kaupunkikulttuuria.

Markku Kivistö

– Minä olen yllättynyt siitä, miten pitkäveteinen sälli oikein olen. Noudatan sitä mitä suositellaan, en liiku kylillä. Olen ollut 19 vuotta eläkkeellä, olen tottunut joutenoloon. Se vähän harmittaa että tanssiharrastus on tauolla, se laji on pitänyt miehen kunnossa.

Porvarillista vappua viettävä Kokoomus aikoo pitää tapahtumia internetissä Skypen avulla. Se saa vanhassa kommunistissa hyväksyvää hyrinää aikaiseksi.

– Semmoinen Skype-vappupuhe sopisi kyllä kommunisteillekin. Nettivappu olisi sellainen, että se voisi meillekin olla aivan mahdollista. Tietokoneet ovat monipuolisia vehkeitä, netistäkin voi katsoa ihan kaikenlaista, Lintunen sanoo.

SAK:n, SDP:n ja Vasemmistoliiton yhteinen vappumarssi oli pitkään järjestelyvaiheessa kuluneena keväänä. Pääsiäistä edeltäneellä viikolla marssin järjestelyt päätettiin kuitenkin keskeyttää. Siinä vaiheessa oli ehditty jo pohtia mahdollisia esiintyjiäkin.

– Väliin jää. Se on ollut niin isossa mittakaavassa toteutettu, satoja ihmisiä keräävä suuri kansantapahtuma, että sitä ei voi järjestää samassa mittakaavassa eikä oikein alle kymmenen osallistujan versionakaan. Ennen pääsiäistä jätettiin järjestelyt sikseen: siinä vaiheessa oli järjestelty kulkureittejä sekä vähän mietitty esiintyjiäkin, sanoo SAK:n Tampereen paikallisjärjestön puheenjohtaja Markku Kivistö.

Marssin peruuntuminen toki harmittaa, vaikka vallitsevalle maailmantilanteelle ei mitään voikaan.

– Vappumarssi on ollut hyvin tärkeä ja olennainen osa tamperelaista kaupunkikulttuuria, Kivistö sanoo.

Kivistöllä on kuitenkin jo olemassa jonkinlainen suunnitelma työväen juhlan viettämistä varten.

– Ystäväpiiriin pitää jollakin lailla pitää yhteyttä. Mitään konkreettista ei tällä hetkellä kuitenkaan ole olemassa asian suhteen.

Juttua päivitetty 27. huhtikuuta kello 9:46: Lisätty tieto siitä, että kyseessä oli Vasemmistoliiton, SDP:n ja SAK:n vappumarssista.