Korona pisti pitkän linjan kommunisti-Taavin vapun pilalle: ”Laulan Kansainvälistä kotona, yksin ja hiljaa"

Vappu: Työväen juhla meni pandemian myötä uusiksi.

Tamperelaisen kommunistiveteraanin vappu menee tänä vuonna neljän seinän sisällä. Siellä Taavi Lintunen laulaa hiljaa Kansainvälistä ja ottaa konjakkia. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Pitkän linjan tamperelaiskommunisti Taavi Lintunen, 84, katselee kalevalaista kerrostalomaisemaa. Ilmaisun kaksoismerkitys sopii niin paikkaan kuin suomalaiskansalliseen säätilaankin.

Ja ilman kurjuus toki siihen, että tänä vuonna tuli korona ja sai aikaan myös sen poikkeuksen, ettei vappumarssejakaan järjestetä.

– Ei minulla varmaa tietoa ole, mutta tuskin on minkäänlaista tilaisuutta. Kyllä kommunistikin ottaa sen vakavasti, kun pääministeri Sanna Marin ja hallitus käskee. Kymmenen henkilöä, se on se raja eikä sitä vastaan lähdetä honkkeloimaan.

Lintusella on jo kuitenkin selkeä visio siitä, mitä hän aikoo työväen juhlapäivänä tehdä.

– Itsekseni juon kotona konjakin ja laulan Kansainvälistä – hiljaa.

Lintusta koronan sanelema eristys ei ole pahemmin haittaillut.

Marssi on ollut tärkeä osa kaupunkikulttuuria.

Markku Kivistö

– Minä olen yllättynyt siitä, miten pitkäveteinen sälli oikein olen. Noudatan sitä mitä suositellaan, en liiku kylillä. Olen ollut 19 vuotta eläkkeellä, olen tottunut joutenoloon. Se vähän harmittaa että tanssiharrastus on tauolla, se laji on pitänyt miehen kunnossa.

Porvarillista vappua viettävä Kokoomus aikoo pitää tapahtumia internetissä Skypen avulla. Se saa vanhassa kommunistissa hyväksyvää hyrinää aikaiseksi.

– Semmoinen Skype-vappupuhe sopisi kyllä kommunisteillekin. Nettivappu olisi sellainen, että se voisi meillekin olla aivan mahdollista. Tietokoneet ovat monipuolisia vehkeitä, netistäkin voi katsoa ihan kaikenlaista, Lintunen sanoo.

SAK:n, SDP:n ja Vasemmistoliiton yhteinen vappumarssi oli pitkään järjestelyvaiheessa kuluneena keväänä. Pääsiäistä edeltäneellä viikolla marssin järjestelyt päätettiin kuitenkin keskeyttää. Siinä vaiheessa oli ehditty jo pohtia mahdollisia esiintyjiäkin.

– Väliin jää. Se on ollut niin isossa mittakaavassa toteutettu, satoja ihmisiä keräävä suuri kansantapahtuma, että sitä ei voi järjestää samassa mittakaavassa eikä oikein alle kymmenen osallistujan versionakaan. Ennen pääsiäistä jätettiin järjestelyt sikseen: siinä vaiheessa oli järjestelty kulkureittejä sekä vähän mietitty esiintyjiäkin, sanoo SAK:n Tampereen paikallisjärjestön puheenjohtaja Markku Kivistö.

Marssin peruuntuminen toki harmittaa, vaikka vallitsevalle maailmantilanteelle ei mitään voikaan.

– Vappumarssi on ollut hyvin tärkeä ja olennainen osa tamperelaista kaupunkikulttuuria, Kivistö sanoo.

Kivistöllä on kuitenkin jo olemassa jonkinlainen suunnitelma työväen juhlan viettämistä varten.

– Ystäväpiiriin pitää jollakin lailla pitää yhteyttä. Mitään konkreettista ei tällä hetkellä kuitenkaan ole olemassa asian suhteen.

Juttua päivitetty 27. huhtikuuta kello 9:46: Lisätty tieto siitä, että kyseessä oli Vasemmistoliiton, SDP:n ja SAK:n vappumarssista.

Porvarillinen vappu

Kokoomus vie vapun nettiin

Vappu on ollut pitkään myös kokoomuksen juhla.

Kokoomuksen aluejärjestön pomomies Jouni Markkanen kertoo, että puolue löytää nyt lohtua netistä.

– Vappuaattona on tulossa tilaisuus, jota voi seurata netissä. Sitä ennen on tulossa pari koronakeskustelua, Markkanen kertoo.

Entä kansanedustajien puheet?

– Heidän aikataulujaan pitää vielä selvittää, mutta joku olohuonepuhe voisi olla hyvinkin mahdollinen.

Korona-aikaan on pitänyt Markkasen mukaan vaan tottua.

– Poliittisen toiminnan järjestyminen on tässä tilanteessa aika pieni ongelma, olennaista on että yhteiskunta toimii myös jatkossa. Tietysti on hyvä, jos pystytään tarjoamaan ihmisille muutakin ajateltavaa tällaisina hankalina aikoina, Markkanen luonnehtii.

Etätoimiminen ei ole liikaa harmittanut muutenkaan. Puolueen aluejärjestön työvaliokunta on Markkasen mukaan kokoontunut 2017 lähtien pelkästään verkossa, ja parhaillaan Kokoomuksen puolueväkeä koulutetaan niin Google Hangoutsiin kuin Teamsiinkin.

Ajankohtainen etäily on kunniassa Jouni Markkasen tulevissa tupareissakin. Niihin noin sata ihmistä on saanut kutsun etäyhteyden välityksellä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut