Jokaiselle löytyy syy kuulua kirkkoon, uskoo Tampereen seurakuntien uusi yhtymäjohtaja – ”Olen aina katsonut hyvällä Tampereen suuntaan”

Näkökulma: Uuden yhtymäjohtajan Tapani Rantalan mukaan seurakunnat on niin monipuolinen palveluntarjoaja, että jokainen löytää syyn kuulua kirkkoon.

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Seurakunnan tehtävä on tulkita ja sanoittaa evankeliumia ihmisille niin, että ihminen ja Kristus kohtaavat ja ihmiset tuntevat seurakunnan kodikseen ja voimavarakseen elämässään kehdosta hautaan.

Seurakuntayhtymän tehtävä on auttaa ja palvella itsenäisiä seurakuntia tässä työssä.

Näin raamittaa omaa tulevaa tehtäväkenttäänsä Tampereen seurakuntayhtymän uudeksi yhtymäjohtajaksi viime viikolla valittu Tapani Rantala. Hän aloittaa seurakuntayhtymän nokkamiehen pestissä elokuussa.

– Tärkein tehtävä on strategisen työn johtaminen ja pitkäjänteinen kehittäminen. Kaikkien pitää puhaltaa yhteen hiileen.

Tampereen seurakuntiin kuuluu tällä hetkellä noin 146 000 jäsentä. Työntekijöitä on noin 300.

Rantalan valinnut yhteinen kirkkovaltuusto kehui paitsi laaja-alaista kokemusta seurakuntatyöstä ja strategisesta johtamisesta myös verkostoitumistaitoja.

Olen aina katsonut hyvällä Tampereen suuntaan.

Uuden yhtymäjohtajan mukaan seurakunnat eivät ole yhteiskunnan ulkopuolinen saareke, vaan yhteistyötä tehdään muiden sidosryhmien kanssa.

– Taloudellisesti tiukentuvina aikoina on syytä erityisesti kiinnittää huomiota toiminnan sisältöön ja laatuun. Kirkolla on jäsenissään paljon resursseja, joiden käyttöön ei tarvita suuria euromääriä. Resursseja syntyy myös yhteistoiminnasta muiden toimijoiden kanssa.

Seurakuntien talousresurssit ovat vähentyneet kirkkoon kuuluvien määrän pienennyttyä. Rantala toivoo, että jokainen kirkosta eroamista pohtiva tutustuisi ajatuksella siihen, mitä seurakunnat nyky-yhteiskunnassa tekevät.

Jumalanpalveluselämän lisäksi Rantala muistuttaa muun muassa diakoniatyöstä ja laajasta kulttuuritoiminnasta.

– Kirkkoon voi kuulua solidaarisuudesta ja tukea sen tekemää laajaa yhteiskunnallista auttamistyötä. Joku kuuluu kirkkoon, koska pitää kirkkorakennuksista ja haluaa tukea niiden kunnossapitoa, aloittaa Rantala.

– Vaikka kirkon sanomalle on nyt paljon tarvetta, hengellisesti seurakuntaan voi kuulua matalalla profiililla etsijänä ja kyselijänä.

Ennen Tampereelle tuloa Rantala on työskennellyt 13 vuotta Turun kristillisen opiston rehtorina.

– Olen aina katsonut hyvällä Tampereen suuntaan. Tampereelle on nyt iso vetovoima ja on helppo ymmärtää miksi. Myös seurakunnissa uskallettu kehittää toimintaa ja mennä eteenpäin, kehuu lapualaissyntyinen Rantala.

Yhtymäjohtajan titteli on Tampereen seurakunnissa uusi. Se korvaa kehitysjohtajan pestin, jota hoitanut Timo Takala jää eläkkeelle syyskuussa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut