Eläköitynyt teatteriväki asialla: Tampereelle vihdoin teatterimuseo

MUSEO Tampereelle ollaan puuhaamassa omaa teatterimuseota. Eläköityneestä teatteriväestä koostuva Eino-klubi luovutti pormestari Lauri Lylylle (sd) asiaa koskevan adressin.

Teatteripääkaupunki Tampere tarvitsee oman teatterimuseon,painotti hankkeen puuhamies Esko Raipia luovuttessaan asiaa koskevan adressin pormestari Lauri Lylylle valtuuston istuntosalissa. Allekirjoittajia on 128 ja tapahtumaa oli todistamassa kolmisenkymmentä museota kannattavaa Eino-klubin jäsentä. Katariina Fleming

toimitus

Helsingissä toimii valtakunnallinen Teatterimuseo, johon on jo paljon lahjoitettu paljon paikallisten teattereiden aineistoa. Tampereella on kuitenkin virinnyt ajatus omasta maakunnallisesta museosta ja sitä varten on perustettu Tampereen teatterimuseoyhdistys.

Hankkeen primus motorina toimii Esko Raipia, lähityöryhmänä Maija Raipia, Seppo Mäki ja Liisa Roine Mukana on aktiiveina koko Eino-klubin jäsenistö ja adressin allekirjoittajia oli 128.

Joukossa on vielä paljon muistitietoa, jota ollaan keräämässä talteen. Myös vanhoja valokuvia, julisteita, teatterikirjoja ja kaikenlaista teatterimaailmaan liittyvää aineistoa on jo saatu kokoon. Liisi Tandefelt lahjoitti pukuluonnoksiaan, joista on painettu postikortteja, Anja Räsänen lahjoitti miehensä Olavi Niemen maalaaman taulun, Lily Onjukka-Prusi kokoelman teatterikirjoja ja -valokuvia. Juhani Raiskisen perintönä tuli kaksi pakettiautollista tavaraa. Aineistoa on siis jo koossa ja lisää tulossa.

Työn alla on myös jokaisen Eino-klubin jäsenen täyttämä kuvallinen kaavake tietoineen opinnoista, työpaikoista, ja mahdollisista rooleista. Myös haastatteluja tehdään voimien mukaan – joukossa on paljon tietoa, joka on kiire saada talteen, koska joukko ikääntyy.

Ensimmäistä pienimuotoista näyttelyä on suunniteltu vuodeksi 2019 Vapriikkiin. Siinä olisi mukana myös suositun Hair-näytelmän vaiheet.

Teatterimuseohanke ei ole Tampereella ensimmäinen. Jo vuonna 1958 teatterivaikuttaja ja kriitikko Olavi Veistäjä teki kaupungille ehdotuksen museosta.

Hän uudisti ehdotuksensa seuraavana vuonna ja 1961 alkuvuodesta kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen.

Mukana hankkeessa olivat silloin myös teatterinjohtaja Eino Salmelainen, TT:n talousjohtaja Simo Tavaste ja TTT:n hallituksen puheenjohtaja Jenny Matinaho. Museohanke toimi neljä vuotta ja hiipui oudosti – kukaan ei tiedä missä tavarat ja aineisto ovat.

– Nyt on h-hetki elvyttää museoasia, kun muistitietoa on vielä paljon, painotti Esko Raipia luovuttaessaan 128 nimeä sisältäneen adressin pormestari Lauri Lylylle (sd).

Teatterimuseota puuhataan taas Tampereelle

Perustettu ensimmäisen kerran jo vuonna 1961 kaupunginhallituksen hyväksymänä

Toiminta hiipunut neljän vuoden jälkeen

Nyt uusi yhdistys, jossa jäseninä mm. Eino-klubin eläkkeellä olevia teatterilaisia

Aineiston keräys meneillään

Tavoitteena teatteripääkaupunki Tampereen oma museo

Toivomuksena saada toimintaan avustusta Tampereen kaupungilta

Adressi ja vetoomus pormestari Lauri Lylylle maanantaina

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut