Bussit saattavat ajaa ensi vuonna Raatihuoneen ja Keskustorin suihkulähteen välissä!

LIIKENNE Ratikan rakentaminen pistää bussiliikenteen tiukoille. Ensi vuodeksi on tulossa isoja muutoksia.

Kuvakaappaus joukkoliikennelautakunnan esittelymateriaalista Kuvakaappaus joukkoliikennelautakunnan esittelymateriaalista

Marjo Rämö

Tampereen linja-autojen reitteihin on tulossa isoja muutoksia keväällä raitiotietyömaiden takia.

Raitiotietä aletaan rakentaa keväällä Hämeenkadun itäpäässä Rautatienkadun ja Aleksanterinkadun väliselle osuudelle. Busseille jää työmaan takia käyttöön vain yhdet kaistat suuntaansa, joten kaikki linja-autot eivät voi pysähtyä Hämeenkadulla.

Tampereella ehdotetaan nyt, että Hämeenkadun itäpään bussiliikenteen ruuhkautumisen vähentämiseksi linjoille 2 ja 6 tehdään reittimuutoksia siten, että ne kulkisivat Hämeenkadun sijaan Hatanpään valtatien ja Vuolteenkadun kautta Kalevantielle, mistä edelleen nykyiselle reitilleen.

Muutos vähentäisi Hämeenkadun itäpäästä 11 bussivuoroa tunnissa ruuhka-aikaan ja parantaisi myös Itsenäisyydenkadun, Yliopistonkadun ja Tammelan puistokadun risteyksen toimivuutta kääntyvien bussien määrän vähentyessä.

Hämeenkadun länsipäässä raitiotietä ryhdytään rakentamaan Keskustorin ja Näsilinnankadun välisiin kortteleihin. Hämeenkadun länsipäässä ei voida käyttää samanlaista työnaikaista liikennejärjestelyä kuin kadun itäpäässä, koska Keskustorin alueella busseilla pitää olla käytettävissä ajantasauspysäkit.

Ajantasauspysäkki tarvitaan sekä aikataulutäsmällisyyden parantamiseksi että kuljettajanvaihtoja varten. Bussit odottavat ajantasauspysäkillä tilanteesta riippuen noin 0–4 minuuttia. Takaa tulevien bussien täytyy pystyä ohittamaan pysäkillä seisova bussi.

Jotta ajantasauspysäkit saadaan mahtumaan Keskustorin lähelle, täytyy Hämeenkadun liikenne Hämeenpuiston ja Keskustorin välillä rajoittaa yksisuuntaiseksi.

Toisen suunnan bussiliikenteelle on tutkittu mahdollisina reitteinä Hallituskatua, Kauppakatua ja Puutarhakatua. Näistä keskustan eri toiminnoille vähiten haittoja aiheuttavaksi on todettu järjestely, jossa bussit kulkevat itään päin Hämeenkatua pitkin ja länteen Keskustorin, Aleksis Kiven kadun, Puutarhakadun ja Hämeenpuiston kautta Pirkankadulle.

Hämeenkadulla Keskustorin ja Kuninkaankadun välillä sijaitsevat länteen ajavan bussiliikenteen pysäkit sijoitettaisiin Aleksis Kiven kadulle Kauppakadun ja Puutarhakadun välille. Reittimuutos koskisi kaikkia linjoja, joiden reitti kulkee Hämeenkatua länteen Keskustorin ja Hämeenpuiston välillä.

Tämä muutos edellyttäisi sitä, että busseille tehdään reitti raatihuoneen ja Keskustorin suihkulähteen väliin.

Joukkoliikennelautakunta käsittelee bussien tilannetta 20. joulukuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 7. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 8. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 9. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.