Näin Pirkkala kehittää keskustaa – "Ajoneuvokeskustojen aika on tulemassa päätökseen"

PIRKKALA Pirkkalan keskustaa kehitetään kortteli korttelilta.

Pirkkalan kunnan kaavoitusjohtaja Matti Jääskeläin näkee tulevaisuuden Pirkkalan muun muassa esteettömänä, luonnonläheisenä ja ekologisena. BST-arkkitehdit ja Pirkkalan kunnan maankäyttö

Sonja Sivonen

Tulevaisuudessa Pirkkalan kuntakeskukseen saatetaan tehdä uusi torialue, kulttuurikeskus ja liityntäpysäköintimahdollisuus. Ensimmäisenä toteutetaan kuitenkin keskustan kehittämisen ”lähtölaukaus”. Vanhan kunnanvirastokorttelin tilalle ydinkeskustaan tulee asuinrakennuksia 14 000–19 000 neliömetriä ja 500–5 500 neliömetriä liiketiloja suunnitelmista riippuen. Korttelissa on myös erillinen keskustatoimintojen tontti, jossa on mahdollista toteuttaa esimerkiksi kulttuuria palvelevaa rakentamista 2 240 neliömetrin verran.

– Julkiset rakennukset sijoittuvat Suupantien varteen. Korttelialueen halkaisee julkinen tila ja rakennusten rajaama kävelykatu, suunnittelee Pirkkalan kunnan kaavoitusjohtaja Matti Jääskeläinen

– Alueen tarvitsemat pysäköinnit toteutetaan rakenteellisesti maan alle, Jääskeläinen jatkaa.

Hallintokorttelin Suupantien puoleinen osa on kuusikerroksinen ja koulukeskuksen puoli nelikerroksinen. Naistenmatkaan nousee myös 16-kerroksinen asuntotorni.

– Keskustasta halutaan tehdä tiivis, tehokas, viihtyisä ja kestävän kehityksen periaatetta noudattava. Kunnan rakennuspinta-ala on rajallinen, joten torniratkaisu on erinomainen tiiviin yhdyskuntarakenteen elementti, avaa Jääskeläinen.

Rakennusten ensimmäisiin kerroksiin on suunniteltu rakennettavan liiketiloja, toisiin kerroksiin mahdollisesti hallintotiloja ja loput asuntoja niin yksinasuville kuin perheillekin.

– Vähintään yhdestä korttelin rakennuksesta tulisi tehdä täysin esteetön. Alueelle halutaan erityisesti monipuolista asumismuotojen toteutumista ja perheasuntoja, eli yli 80 neliömetrin asuntoja kaavamääräyksen mukaisesti vähintään kymmenen prosenttia, Jääskeläinen toteaa.

Keskusta laajentunee myöhemmin Naistenmatkantien pohjoispuolelle Pyhäjärven rantaan. Joukkoliikenteen ja kävelemisen suosiota halutaan edelleen kasvattaa Pirkkalassa, ja asemakaavassa onkin kiinnitetty erityisesti huomiota tavoitteen toteutumiseen.

– Ekologisuus ja kestävä kehitys ei ole ajan muoti-ilmiö. Ajoneuvokeskustojen aika on tulemassa päätökseen. Tulevaisuudessa haluamme tarjota esteettömän jalankulun keskustasta Pyhäjärvelle saakka.

Suupan alueen kehittäminen

Suupan alueelle rakennetaan noin 14 000–19 000 neliömetriä asutusta ja 500–55 000 neliömetriä liiketiloja. Kokonaisrakennusoikeus on noin 21 800 neliömetriä.

Sisäilmaongelmista kärsinyt vanha kunnantalo puretaan, ja sen tilalle tulee asuin- ja liiketiloja. Ei ole vielä tiedossa, minne kunnan uudet hallintotilat tulevat. Kunnan työntekijät ovat väliaikaisissa tiloissa.

Kokonaisuudessaan rakennushanke on noin 70 miljoonan euron arvoinen.

Päätökset kunnan yhteistyökumppanista ja keskustakorttelin toteutuksesta tehdään korttelikokonaisuudesta käytävän luovutusneuvottelun jälkeen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut