Naisen euro onkin 76 senttiä – miesten keskipalkka neljänneksen naisia parempi

Naisten keskipalkkaa pienentää se, että naisvaltaisilla aloilla on usein huonompi palkka kuin miesvaltaisilla. arkistokuva/Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Keskimäärin suurimmat ansiot, 4000 euroa kuukaudessa, ovat yksityisellä sektorilla työskentelevillä nelikymppisillä miehillä. Yli 4000 euroa ansaitsi noin joka viides.

Pienimmät ansiot ovat työuraansa aloittelevilla 20–30-vuotiailla naisilla. Heidän keskimääräinen ansionsa oli reilut 1500 euroa kuukaudessa.

Viime vuonna palkansaajien työeläkevakuutettu ansio oli keskimäärin 2860 euroa kuukaudessa. Mediaani eli tavallisin palkka oli 2610 euroa, ilmenee Eläketurvakeskuksen uusista tilastoista.

Miesten työeläkevakuutettu keskiansio (3260 €) oli 790 euroa eli neljänneksen suurempi kuin naisten (2470€). Tuloero on selvä kaikissa tuloluokissa ja kasvoi sitä mukaa mitä suuremmat ansiot olivat.

Keskipalkkojen perusteella "naisen euro" on 76 senttiä. Perinteisesti on puhuttu että, naisen euro on 80 senttiä. Tämä pitää edelleen paikkansa, sillä palkkatasa-arvoa tarkastellaan yleensä samojen ammattiryhmien kesken.

–Tässä meidän tilastossamme on otettava huomioon, että naiset tekevät osin toisenlaisia töitä kuin miehet. Heidän keskipalkkaansa vaikuttavat myös äitiys- ja vanhempainvapaat, Eläketurvakeskuksen tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino huomauttaa.

Naisten korkeimpaan tulokymmenykseen pääsee, jos kuukausiansiot ovat vähintään 4200 euroa. Miehillä vastaava raja on noin 5600 euroa.

Yksityisellä sektorilla työskentelevät ansaitsevat keskimäärin 200 euroa julkisen sektorin työntekijöitä enemmän.

Yksityisellä sektorilla työskentelee runsas 1,7 miljoonaa ja julkisella sektorilla 670000 henkeä. Julkisen sektorin osuus työssä käyvistä oli lähes 30 prosenttia.

Eläketurvakeskuksen tilastot perustuvat työeläkevakuuttamisen alaisiin ansiotuloihin. Käytännössä ne kattavat kaikki Suomessa ansaitut ansiotulot, myös tulospalkkiot, luontoisedut ja lomakorvaukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 3. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 4. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 5. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 6. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 7. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 8. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 9. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 10. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 11. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta
 14. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 15. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 2. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 7. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 8. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 9. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 10. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 11. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 12. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 15. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.