Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuluuko unikoulu kotitalousvähennyksen piiriin? Entä pianonviritys?

Voiko akvaarion pesemisen vähentää verotuksessa? Entä vauvan unikoulun? Siinä kysymyksiä, joita verottaja on saanut pohdittavakseen yli 20 vuotta käytössä olleen kotitalousvähennysoikeuden aikana.

–Välillä tuntuu, että tämä on sellainen elämää suurempi vähennys, hymähtää johtava veroasiantuntija Aki Mattsson verohallinnosta.

Kotitalousvähennysoikeuden käyttöönottoa perusteltiin sillä, että sen avulla voidaan parantaa ikääntyvän väestön asumisoloja sekä tuoda kotitalouksien ”pimeitä” remonttitöitä verottajan ulottuville. Vähennysoikeus koskee no. työnosuutta.

Vähennysoikeuden piiriin kirjattiin tavanomainen kotitalous-, hoiva- tai hoitotyö sekä asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö

Vuoden 2009 lakimuutoksella kotitalouksissa tapahtuva tieto- viestintätekniikan laitteiden asennus- ja kunnossapitotyöt lisättiin vähennysoikeuden piiriin.

Laveaan tuloverolain säännökseen jäi rutkasti tulkinnanvaraa käytännön tilanteiden kohdalla.

Korjaus- ja kunnostustöissä keskeistä on se, korvataanko kunnostuksella vanhaa, olennaisesti asumiseen liittyvää. Esimerkiksi uusien kodinkoneiden huolto- tai asennustyöt eivät oikeuta vähennykseen, mutta esimerkiksi ilmalämpöpumpun asentaminen kuuluu.

–Suomalaisessa asumisessa on aina pitänyt olla jokin lämmitysmuoto ja kun sitä uusitaan, kyse on vanhan remontointi, Mattsson linjaa.

Mutkikkuutta tuo kokonaisuus. Liesituuletin katsotaan kodinkoneeksi, jonka huoltotyöstä ei saa verohyötyä, mutta keittiöremontin yhteydessä tuulettimen asennus on vähennyskelpoista työtä osana keittiön uusimista. Lapsen läksyjen teossa auttaminen kuuluu vähennysoikeuden piiriin, kun se on osa muuta hoitotyötä, mutta säännöllinen kotiopetus ei kuulu.

Verottajan nettisivuilla on lista töistä, jotka kuuluvat vähennysoikeuden piiriin.