Metsänantimet ovat lottovoitto jokaiselle suomalaiselle - sydäntalvella kerätään havuja, joilla voi korvata rosmariinin

RUOKA Villiruokaguru Sami Tallberg kehottaa kotikokkeja kokeilemaan uusia raaka-aineita ja yllättäviä yhdistelmiä.

Vantaa lakkautta heinäkuun lopussa kolme ryhmäperhepäiväkotia. Kuvituskuva. Marika Lumme

Crista Lassfolk-Feodoroff

Luonnonantimia ahkerasti maailmalla markkinoivalla villiruokagurulla ja keittiömestarilla Sami Tallbergillä on tulevaisuudenvisio. Hän uskoo, että viidenkymmenen vuoden kuluttua valtaosa suomalaisista kerää ja kasvattaa ruokansa itse.

Trendi onkin jo vakiinnuttanut paikkansa ruoka-ammattilaisten ja harrastajien joukossa. Tallbergin vision mukaan seuraavana vuorossa ovat kotikokit, joiden hän ennustaa innostuvan keräilystä ja säilömisestä entisaikojen tapaan.

– Meillä on rikas luonto, joka on suomalaisten yhteinen lottovoitto niin ravinnon kuin hyvinvoinnin kannalta, Tallberg sanoo, ja lähettää lukijoille terveisiä.

– Ota heti tänään viisi minuuttia ja mieti, kuinka upea asia suomalaisten jokamiehenoikeudet ovat.

Mietintähetken jälkeen hän neuvoo lähtemään metsään. Vaikka eletään sydäntalvea, on siellä nytkin ravintoa kerättäväksi.

Tallberg neuvoo keräämään havupuiden neulasia ja käyttämään niitä ruuassa rosmariinin tavoin. Lisäksi metsässä viheriö lumen alla kallioimarre, jonka juuri maistuu lakritsille ja sopii Tallbergin mukaan erityisen hyvin pataruokiin. Moni syö sitä myös karkkinälkäänsä.

Paljon muuta metsässä ei ole ruuaksi nyt tarjolla, mutta turha reissu ei ole koskaan.

–Metsä parantaa tutkitusti fyysistä ja psyykkistä terveyttä, Tallberg muistuttaa.

Ja kun alkuun on päässyt, voi ryhtyä opiskelemaan luonnonantimien käyttömahdollisuuksia kevättä silmällä pitäen.

Sami Tallbergin toive on, että oppi innostaa säilömään sesongin herkkuja keväästä myöhäiseen syksyyn niin, että niistä riittää syötävää ympäri vuoden.

Jos metsänantimien keräily tuntuu vieraalta, voi uudenlaisen ruoka-ajattelun ideologiaa harjoittaa lähikaupassa.

Sami Tallberg neuvoo "kuumottamaan kauppiaita" kotimaisista sesonkiherkuista, jos niitä ei ole vielä ymmärretty laittaa näyttävästi esille.

–Kaupan työntekijä on kuin ravintolan tarjoilija: hänen on hyvä tietää raaka-aineet ja niiden mahdollisuudet, Tallberg sanoo.

Hän lisää ilokseen huomanneensa kaupoissa selvän kulttuurimuutokset: sesonkituotteet ovat yhä useammin selvästi esillä hevi-osastoilla ja niiden viereen on ilmaantunut houkuttelevia esittelykylttejä. Tallbergin mukaan se on osoitus tiedostavien kuluttajien voimasta.

– Kysyntään halutaan vastata, joten pitää uskaltaa kysyä ja joskus vähän vaatiakin, Tallberg sanoo.

–Suomalaiset raaka-aineet ansaitsevat kaiken huomion ja arvostuksen. Niiden ansiosta parhaimmat ruokamme eivät häviä pätkääkään gourmet-maiden sapuskoille.

Sami Tallberg

Syntynyt vuonna 1976.

Palkittu kokki, keittiömestari, ruokakouluttaja ja keittokirjailija.

Sesonki-, raaka- ja villiruuan, biohakkeroinnin ja modernia pohjoismaista ruokaa kansainvälisesti tunnetuksi tekevän New Nordic Movement -liikkeen asiantuntija.

Suomalaista ruokakulttuuria edistävän ELO-säätiön nimittämä villiruokalähettiläs.

Palkittu kulttuuriministeriön myöntämällä Suomi-palkinnolla vuonna 2012.

Kirjoittanut useita ruokakirjoja: Koivumahlaa ja kaviaaria (2012), Mäti - helmiä lautasella (2012), Villiä ja valloittavaa (2013), Villiä vegeä (2015), Villiyrttikeittokirja, josta on julkaistu seitsemän päivitettyä painosta (2015), Villi jouluvegaani (2016), Villi cityvegaani (2017), Makuparit (2017).

Sami Tallbergin villiruokakirjoja on käännetty ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Uudet teokset Vegaanikeittokirja ja Villisienikirja ilmestyvät tänä vuonna.

Kiertää maailmalla kouluttamassa ruoka-alan ammattilaisia villiruuan tunnistamiseen ja käyttöön.

Lisätietoa: samitallberg.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
  2. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
  3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
  4. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
  5. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
  6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
  7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
  8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
  9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
  10. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
  11. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
  12. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
  13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
  14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
  15. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
  2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
  3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
  4. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
  5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
  6. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
  7. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
  8. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
  9. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
  10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
  11. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
  12. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
  13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
  14. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
  15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.