Kolumni: Kielitaidon merkitys kasvaa

toimitus

Monipuolisen kielitaidon merkitys kasvaa jatkuvasti, sillä työelämä kansainvälistyy vauhdilla. Samaan aikaan kielten opiskelu on Suomessa yksipuolistunut.

Valinnaisten vieraiden kielten opiskelu on peruskoulussa vähentynyt selvästi 2000-luvulla, ilmenee opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksestä. Suomelle olisi kuitenkin eduksi, että yhä useampi osaisi englannin lisäksi myös jonkin toisen maailman valtakielistä.

Kieliosaamisen parantamiseksi ministeriö käynnisti syksyllä laajan kokeilun, jossa vieraan kielen opiskelu alkaa jo ensimmäisellä luokalla tai varhaiskasvatuksessa. Samalla kielivalikoimaa monipuolistettiin. Yhä useammalla lapsella on mahdollisuus opiskella esimerkiksi ranskaa, saksaa, venäjää, espanjaa, kiinaa tai japania.

Kokeiluun on varattu yhteensä kymmenen miljoonaa euroa kahdelle vuodelle ja mukana on neljäsosa Suomen kunnista. Tampereen lisäksi avustusta osoitettiin muun muassa Lempäälään, Nokialle ja Pirkkalaan.

Tampereella varhaista kielten opetusta on tänä vuonna kaikille ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille. Varhaiskasvatuksessa kieliin tutustutaan leikinomaisten kielisuihkutusten kautta.

Asiantuntijoiden mukaan vieraan kielen opiskelun aloittaminen viimeistään ensimmäisellä luokalla voi kannustaa lapsia monipuolisempiin kieliopintoihin myöhemmin.

Oppimistulosten ja oppimismotivaation arvioidaan parantuvan, kun kieliopinnoissa hyödynnetään pienten lasten herkkyysikää oppia uusia kieliä. Kokeiluun kuulumattomissa kouluissa ensimmäisen vieraan kielen opiskelu aloitetaan yhä pääsääntöisesti kolmannella luokalla, jolloin lapsen otollisin kielellinen herkkyysikä on jo päättymässä.

Vieraan kielen oppimisen aloittamisesta viimeistään ensimmäisellä luokalla on tehtävä vakituinen käytäntö koko maahan.

Sofia Vikman

kansanedustaja (kok)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.