Suomen tärkein junarata rapistuu: VR joutuu hidastamaan junien kulkua Helsingistä Tampereelle

VR hidastaa kaukojunia keskimäärin 9 minuuttia Helsinki–Tampere-välillä 25.3. alkaen pääradan huonon kunnon ja ratatöiden vuoksi. Arkistokuva/Ari Peltonen

Marianna Simo

Kaukojunien kulku hidastuu pääradalla keväällä. Radan huonon kunnon ja ratatöiden vuoksi kaukojunia hidastetaan keskimäärin 9 minuuttia Helsinki–Tampere-välillä. Vaikutukset heijastuvat myös VR lähiliikenteen R-, D- ja G-juniin.

Helsingin ja Tampereen välillä kulkevien R-junien lähdöt aikaistuvat noin 15 minuuttia, pois lukien myöhäisilta. Helsingin ja Riihimäen välillä kulkevien D-junien lähdöt taas aikaistuvat suurimmaksi osaksi 10–25 minuuttia. Riihimäen ja Lahden välillä liikennöivän G-junan lähtöajat aikaistuvat.

VR tiedotti kevään juna-aikatauluista torstaina. Aikataulut astuvat voimaan 25. maaliskuuta.

Yleisin junaliikenteen myöhästymissyy on rataverkon heikko kunto sekä erilaiset turvalaite- ja vaihdeviat. Rataverkon välityskykyä ja kuntoa Helsinki–Tampere-välillä parannetaan tänä vuonna Liikenneviraston toimesta lukuisilla ratatöillä, mikä hidastaa liikennettä.

–Pääradan Tampere–Helsinki-väli on Suomen vilkkaimmin liikennöity rataosuus, jolla kulkee kaukojunien lisäksi VR lähiliikenteen junia sekä tavaraliikennettä. Rataosuudelle on sen heikon kunnon ja parannustöiden vuoksi asetettu useita nopeusrajoituksia. Hidastamalla aikatauluja väliaikaisesti noin 9 minuuttia mahdollistamme täsmällisemmän ja ennakoitavamman liikennöinnin, VR Groupin suunnittelujohtaja Juho Hannukainen kertoo.

Hidastukset vaikuttavat myös Tampere–Helsinki-välin kaukojunien lähtö- ja saapumisaikoihin.

Uudella aikataulukaudella kaukoliikenteessä kulkee 62 uutta junavuoroa. Lisävuoroja tulee esimerkiksi Kotka–Kouvola- ja Vilppula–Seinäjoki-väleille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.