Kotilinnasäätiön johto on vaarassa joutua maksumieheksi

TONTTISOPPA Säätiölaki on aika armoton. Virheistä voi joutua henkilökohtaiseen vastuuseen.

Kotilinnasäätiön käytännön toimintaa johtaa Atanas Aleksovski (sd). Hallituksen puheenjohtajana on Timo P. Nieminen (kok). Säätiö myi Muotialan tontin vuokraoikeuden 1,15 miljoonalla eurolla, ja tätä sotkua selvitellään nyt eri tahoilla.

Marjo Rämö

Kotilinnasäätiötä uhkaa 1,8 miljoonan euron sopimussakko Muotialan tonttikaupasta. Säätiö on kamppaillut sakkoa vastaan kaikin keinoin, ja sakon perimistä puidaan vielä kaupunginhallituksessa.

Jos sakko pysyy, säätiön johto voi pahimmassa tapauksessa joutua korvausvastuuseen henkilökohtaisesti.

Säätiön toimintaa johtaa kaupunginvaltuutettu Atanas Aleksovski (sd). Säätiön hallituksen puheenjohtajana on Tampereen entinen pormestari Timo P. Nieminen (kok). Hänen lisäkseen hallituksessa on seitsemän muuta jäsentä, joista viisi on poliitikoita ja kaksi asukasedustajia.

Kotilinnasäätiön toimintaa ohjaa säätiölaki. Säätiölaissa vahingonkorvausvelvollisuus on määritelty näin: ”Hallintoneuvoston jäsenen, hallituksen jäsenen ja toimitusjohtajan on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään 1 luvun 4 §:ssä säädetyn huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut säätiölle.”

Säätiöiden toimintaa valvotaan Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH). PRH:n valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala vahvistaa Tamperelaiselle, että säätiöiden johdolta edellytetään huolellisuutta.

– Johdon huolellisuusvelvollisuutta on säätiölaissa tehostettu henkilökohtaisella vahingonkorvausvastuulla, hän toteaa.

Vielä ei olla kuitenkaan siinä pisteessä, että Kotilinnasäätiön johtoa vaadittaisiin henkilökohtaiseen vastuuseen. Se, onko vahinkoa ylipäätään aiheutettu, ratkaistaan viimekädessä tuomioistuimessa. Kanteen voivat nostaa ensisijaisesti Kotilinnasäätiön hallitus ja toissijaisesti Patentti- ja rekisterihallitus.

Maijala kertoo, että Helsingissä on parhaillaan käynnissä oikeudenkäynti Pietari-säätiön entistä hallitusta vastaan. PRH vaatii säätiön entiseltä hallitukselta 10,2 miljoonan euron korvausta, koska se katsoo, että säätiön varoja on hoidettu ja lahjoitettu huolimattomasti. Asian käsittely on vielä kesken.

Tampereen kaupungilta on jo lähetetty 1,8 miljoonan euron sopimussakko Kotilinnasäätiölle. Laskun eräpäivä umpeutui 28. joulukuuta 2017.

Kotilinnasäätiö on vaatinut Tampereen kaupungilta sopimussakon perimättä jättämistä tai kohtuullistamista, mutta kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm ei ole tähän suostunut. Hän on tehnyt asiasta päätöksen 12. tammikuuta 2018. Päätöstekstin ovat muotoilleet Tampereen kaupungin lakimiehet.

Ekholm ei halunnut kommentoida päätöstä Tamperelaiselle.

Pormestari Lauri Lyly (sd) käytti kiinteistöjohtajan päätökseen otto-oikeutta tällä viikolla, ja näin ollen sakkoa puidaan vielä kaupunginhallituksessa.

Hallitus on jo kerran kohtuullistanut sakkoa merkittävästi viime vuoden puolella, mutta päätöksestä valitettiin. Kaupunginhallitus hyväksyi valituksen osittain, palautti asian uudelleen valmisteltavaksi ja lisäsi ponnen, että sakkoa kohtuullistetaan. Hallitus ei ollut ponnesta yksimielinen.

PRH on jo puuttunut toimintaan

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on todennut 13. lokakuuta 2017, että Tampereen Kotilinnasäätiö on toiminut säätiölain vastaisesti ja edellyttänyt säätiötä korjaamaan menettelytapojaan.

PRH on määrännyt Kotilinnasäätiön selvittämään johdon huolimattomuuteen johtaneen menettelyn, siitä säätiölle mahdollisesti aiheutuneet ylimääräiset kustannukset, taloudelliset menetykset ja muut vahingot sekä päättämään keinoista, joilla säätiö varmistaa tarkoituksensa toteuttamisen kannalta keskeisten sopimusvelvoitteidensa noudattamisen.

Kotilinnasäätiön hallitus ei ole antanut selvitystä PRH:lle. Kotilinnasäätiö on valittanut Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksestä hallinto-oikeuteen. Asian käsittely on kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 2. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 3. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 4. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 5. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 6. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 9. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 12. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 13. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 14. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 15. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 3. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 6. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 7. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 8. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 11. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 12. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Kolumni: Metsään meni! – "Kun ylittää metsän rajan ja pääsee luontoon, on myös lähempänä itseään"
 15. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.