Kotilinnasäätiön johto on vaarassa joutua maksumieheksi

TONTTISOPPA Säätiölaki on aika armoton. Virheistä voi joutua henkilökohtaiseen vastuuseen.

Kotilinnasäätiön käytännön toimintaa johtaa Atanas Aleksovski (sd). Hallituksen puheenjohtajana on Timo P. Nieminen (kok). Säätiö myi Muotialan tontin vuokraoikeuden 1,15 miljoonalla eurolla, ja tätä sotkua selvitellään nyt eri tahoilla.

Marjo Rämö

Kotilinnasäätiötä uhkaa 1,8 miljoonan euron sopimussakko Muotialan tonttikaupasta. Säätiö on kamppaillut sakkoa vastaan kaikin keinoin, ja sakon perimistä puidaan vielä kaupunginhallituksessa.

Jos sakko pysyy, säätiön johto voi pahimmassa tapauksessa joutua korvausvastuuseen henkilökohtaisesti.

Säätiön toimintaa johtaa kaupunginvaltuutettu Atanas Aleksovski (sd). Säätiön hallituksen puheenjohtajana on Tampereen entinen pormestari Timo P. Nieminen (kok). Hänen lisäkseen hallituksessa on seitsemän muuta jäsentä, joista viisi on poliitikoita ja kaksi asukasedustajia.

Kotilinnasäätiön toimintaa ohjaa säätiölaki. Säätiölaissa vahingonkorvausvelvollisuus on määritelty näin: ”Hallintoneuvoston jäsenen, hallituksen jäsenen ja toimitusjohtajan on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään 1 luvun 4 §:ssä säädetyn huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut säätiölle.”

Säätiöiden toimintaa valvotaan Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH). PRH:n valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala vahvistaa Tamperelaiselle, että säätiöiden johdolta edellytetään huolellisuutta.

– Johdon huolellisuusvelvollisuutta on säätiölaissa tehostettu henkilökohtaisella vahingonkorvausvastuulla, hän toteaa.

Vielä ei olla kuitenkaan siinä pisteessä, että Kotilinnasäätiön johtoa vaadittaisiin henkilökohtaiseen vastuuseen. Se, onko vahinkoa ylipäätään aiheutettu, ratkaistaan viimekädessä tuomioistuimessa. Kanteen voivat nostaa ensisijaisesti Kotilinnasäätiön hallitus ja toissijaisesti Patentti- ja rekisterihallitus.

Maijala kertoo, että Helsingissä on parhaillaan käynnissä oikeudenkäynti Pietari-säätiön entistä hallitusta vastaan. PRH vaatii säätiön entiseltä hallitukselta 10,2 miljoonan euron korvausta, koska se katsoo, että säätiön varoja on hoidettu ja lahjoitettu huolimattomasti. Asian käsittely on vielä kesken.

Tampereen kaupungilta on jo lähetetty 1,8 miljoonan euron sopimussakko Kotilinnasäätiölle. Laskun eräpäivä umpeutui 28. joulukuuta 2017.

Kotilinnasäätiö on vaatinut Tampereen kaupungilta sopimussakon perimättä jättämistä tai kohtuullistamista, mutta kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm ei ole tähän suostunut. Hän on tehnyt asiasta päätöksen 12. tammikuuta 2018. Päätöstekstin ovat muotoilleet Tampereen kaupungin lakimiehet.

Ekholm ei halunnut kommentoida päätöstä Tamperelaiselle.

Pormestari Lauri Lyly (sd) käytti kiinteistöjohtajan päätökseen otto-oikeutta tällä viikolla, ja näin ollen sakkoa puidaan vielä kaupunginhallituksessa.

Hallitus on jo kerran kohtuullistanut sakkoa merkittävästi viime vuoden puolella, mutta päätöksestä valitettiin. Kaupunginhallitus hyväksyi valituksen osittain, palautti asian uudelleen valmisteltavaksi ja lisäsi ponnen, että sakkoa kohtuullistetaan. Hallitus ei ollut ponnesta yksimielinen.

PRH on jo puuttunut toimintaan

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on todennut 13. lokakuuta 2017, että Tampereen Kotilinnasäätiö on toiminut säätiölain vastaisesti ja edellyttänyt säätiötä korjaamaan menettelytapojaan.

PRH on määrännyt Kotilinnasäätiön selvittämään johdon huolimattomuuteen johtaneen menettelyn, siitä säätiölle mahdollisesti aiheutuneet ylimääräiset kustannukset, taloudelliset menetykset ja muut vahingot sekä päättämään keinoista, joilla säätiö varmistaa tarkoituksensa toteuttamisen kannalta keskeisten sopimusvelvoitteidensa noudattamisen.

Kotilinnasäätiön hallitus ei ole antanut selvitystä PRH:lle. Kotilinnasäätiö on valittanut Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksestä hallinto-oikeuteen. Asian käsittely on kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 4. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 10. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 14. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.