Mistä valokuvan ammattilainen saa toimeentulonsa?

RATKAISU Valokuvataiteilija Jari Arffman pohti pitkään, mistä kuvaaja saa toimeentulonsa. Lopulta vastaus löytyi Perusta.

Valokuvaaja Jari Arffman on joutunut pohtimaan omaa tulonmuodostustaan tarkasti. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Yleisesti ajatellaan, että yrittäjän on monesti tehtävä keskimääräistä pidempi päivätyö leipänsä eteen. Harvemmassa sen sijaan saattavat olla tapaukset, jossa on olemassa selkeä työ, mutta epäselvä tai jopa olematon ansaintalogiikka. Tähän tilanteeseen törmäsi tamperelainen valokuvataiteilija Jari Arffman 2000-luvun alussa.

Vuonna 1986 kaupunkiin muuttanut Arffman huomasi, että työmäärästä huolimatta toimeentuloa ei tahtonut muodostua. Toimittajana ja valokuvaajana töitä kyllä löytyi. Asian tola harmitti.

Lopulta vastaus kysymykseen löytyi Perusta espanjalaiselta valokuvakuraattorilta Alejandro Castellotelta Miehet tapasivat valokuvatapahtumassa.

– Kerroin hänelle olevani ongelmissa Tampereella: valokuvasin maailmalta näyttelyitä ja valokuvia, joita ihmiset pitivät kauniina ja upeina, mutta töitä ei ostettu – ei syntynyt minkäänlaista ansaintalogiikkaa, Arffman muistelee.

Castellote kehotti ottamaan yhteyttä Tampereen taidemuseojohtajiin.

– Professori ja taidemaalari, silloinen Sara Hildénin taidemuseon johtaja Timo Vuorikoski ehdotti minulle ryhtymistä valokuvaamaan tamperelaisia elämässä elämäänsä ja tekemässä työtänsä Tampereen eri kaupunginosissa. Vuorikoski lupautui myös tuolloin syntynsä nähneen Dokumenttiprojekti Tampereen ateljeekuraattoriksi. Lähdin hankkeeseen innolla mukaan.

Muutama vuosi tästä ja dokumenttiprojekti Tampereen yritysosio edelleenkehittyi BARTiksi, Business Artiksi, joka yhdistää taiteen, talouden ja historian Tampereella. Se tuo Arffmanille toimeentulon pöytään.

– En ollut edes tajunnut, että voisin tehdä projektin suhteen yritysten kanssa yhteistyötä. Sparrasin ideaa silloisen Kauppakamarin toimitusjohtajan Tommi Rasilan kanssa ja sitä kautta se alkoi syntyä, hän muistelee.

Nyt yhteistyöstä taidemuseon kanssa on syntynyt uutta. Ensimmäistä kertaa Tampere-aiheinen valokuvakirja on julkaistu Tampereen taidemuseon julkaisusarjassa ja valokuvataidekirjallisuuteen keskittyvässä Musta Taide -sarjassa.

– Siinä on Tampere-valokuviani 20 vuoden ajalta. Se on rakkaudentunnustus kotikaupungilleni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.