"Toiminta on ollut pitkäjänteistä" – Pirkanmaan ympäristöpalkinto Käymäläseura Huussille

Pirkanmaan ELY-keskus on myöntänyt Pirkanmaan ympäristöpalkinnon 2017 Käymäläseura Huussi ry:lle pitkäjänteisestä ja monipuolisesta työstä puhtaan veden, toimivan sanitaation ja kiertotalouden puolesta. Yhdistys on vuonna 2002 perustettu kansalaisjärjestö, jolla on noin 500 jäsentä. Yhdistyksen toimipaikka on Tampere, mutta toimialueena koko maailma.

– Yhdistyksen kunnianhimoinen visio on tehdä kuivakäymälöistä kestävän kehityksen keskeinen osa, jotta myös tulevat sukupolvet voisivat nauttia puhtaasta vedestä ja terveellisestä ympäristöstä. Toiminta on ollut pitkäjänteistä, ja sitä on laajennettu kotimaan toiminnasta myös muun muassa Afrikan maihin, joissa sanitaatio on yksi keskeisimmistä arkipäivän haasteista.

– Tavoitteena on, että sanitaatio kaikkialla toteutetaan ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja kulttuurillisesti kestävästi ja että ravinnekierto toteutuu, toteaa palkintoraadin puheenjohtaja, tutkimusprofessori Tom Frisk Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Yhdistys on järjestämässä yhdessä korkeakoulujen kanssa kuudetta kansainvälistä Dry Toilet -konferenssia. Yhdistyksen virtsan lannoitekäytön puolesta tekemä työ Tampereella Hiedanrannassa on ollut rohkeaa ja innovatiivista ja saanut näkyvyyttä asialle myös valtakunnallisesti. Aiheeseen liittyvät kokeiluhankkeet ovat olleet merkittävä avaus kiertotalouden toteuttamisessa Pirkanmaalla.

Hämeenkyrön kunta palkittiin puolestaan kunniamaininnalla. Kunta sai kiitosta siitä, että se on vuonna 2017 ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana Pirkanmaalla lähtenyt Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -hankkeeseen. Muualla Hinku-kuntia on ollut jo pitkään, ja niiden lukumäärä on tällä hetkellä 39. Hämeenkyrö on sitoutunut tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

10 700 asukkaan kunta tekee ennakkoluulottomasti, kunnan johtoa myöten, työtä hiilipäästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Hämeenkyrö näyttää esimerkkiä siitä, että ilmastonmuutoksen vastainen työ ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen kuuluu kaikille ja että kaikkialla on mahdollista tehdä jotain.

– Ilmastonmuutoksen hillitsemistyössä kunnalla on potentiaalia sekä olla itse merkittävä toimija että tarjota edellytyksiä asukkaiden ja yritysten omalle toiminnalle. Pitkäjänteisellä työllä on kertautuva vaikutus ympäristön hyväksi, kun edelläkävijöiden löytämät hyvät käytännöt monistuvat eteenpäin, painottaa Tom Frisk.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut