Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Puhetaito – kun taidot loppuvat, ongelmat alkavat

Aiheen tähän kolumniin antoi ensinnäkin uusi TTT:n johtaja Otso Kautto ja hänen muistelemansa tapaus. ”Jouko Turkka käski minun tehdä kuin Sokrates, pistää pieniä kiviä suuhun ja mennä huutamaan tuuliselle rannalle – harjoite, joka sisältää ideaalin hyvästä puhumisesta. Hyvä puhe on selkeää ja kovaäänistä.” Tässä tarinassa on puolet totta, puolet tarua.

Toinen herätteen antaja oli puheviestinnän professori Pekka Isotalus, joka on korostanut uskovansa myös puheviestinnässä valmennuksen voimaan: ”Julkisessa keskustelussa on pitkälti kysymys taidoista. Kun taidot loppuvat, ongelmat alkavat.”

Elämme mediavaikuttamisen maailmassa, jossa vuorovaikutustaidot ovat nousseet arvoon arvaamattomaan. Sosiaalinen media muokkaa keskusteluamme ja puhetapaamme, pitkät lauseet lyhenevät ja monimutkaiset asiat jäävät mieluummin sanomatta.

Vuorovaikutustaitojen merkitys keksittiin jo kreikkalaisissa kaupunkivaltioissa, poliksissa, missä väki kokoontui yhdessä keskustelemaan ja päättämään asioista, eli politikoimaan. Puhetaidon ja itsensä ilmaisun taidon merkitys nousi juuri näissä tilanteissa ja ymmärrettiin, ettei pelkällä asioiden latelemisella onnistu väittelyssä.

Syntyi kouluja, joissa opetettiin retoriikan ja poliittisen viestinnän taitoja, joihin kuuluivat hyvän äänenhallinnan lisäksi suostuttelutaidot, logiikka, tunteisiin vaikuttamisen taidot, tilanteen huomioon ottaminen kommunikointitilanteessa, sanavalinta jne. Näitä taitoja harjoiteltiin vuosikausia ja niistä kirjoittivat oppineet aina Platonista Ciceroon.

Eräs kuuluisa oppinut meni jopa niin pitkälle, että hän korosti puheen sivistävää vaikutusta: ”Puhetaidon jalostaminen on johtanut ihmiset alkukantaisesta, voimankäyttöön perustuvasta elämänmuodosta sivilisoituneeseen ja järjestäytyneeseen yhteisöelämään.” Mihinkähän on tuo usko puhetaitoon kadonnut?

Otso Kauton kertoman anekdootin historiallinen henkilö ei ollut filosofi Sokrates, joka pani kiviä suuhunsa. Se oli kuuluisa puhuja ja poliitikko Demosthenes, joka näin vahvisti äänihuuliaan. Demostheneen tärkein sanoma kreikkalaisille kaupunkivaltioille oli: vastustakaa Makedonian vallan kasvua ja Aleksanteri Suurta. Kuinkahan siinä oikein sitten kävi?

Katariina Mustakallio

Kirjoittaja on Tampereen yliopiston vararehtori ja antiikin tutkija