Nyt puhuu romanien tamperelainen puhemies: ”Me olemme muuttuneet”

YHTEISKUNTA Tamperelainen yhdistysaktiivi, puhemies ja kaupungilla työskentelevä erityisohjaaja Keijo Svart pyrkii auttamaan romaninuoria opiskelujen ja työelämän poluille.

TamperelainenKeijo Svart, 56, sanoo että romanit ovat muuttuneet. Pukeutumiskäytännöt ovat muuttuneet, suhde kouluttautumiseen ja koulutukseen on muuttunut. Romanit haluavat vakiintua, kulkurin elämä houkuttaa koko ajan vähemmän.

– Romanit ovat huomanneet, että yhteiskunta on muuttunut ja ovat muuttuneet sen mukana itsekin. Vaikka, tavallaan toki on väärin lähteä muokkaamaan omaa kulttuuriaan valtakulttuurin ehdoilla, Svart pohtii.

Myös valtakulttuurin suhde romaneihin on Svartin mukaan muuttunut. Ennen ennakkoluulon suurimman suurennuslasin alla sijainnut romani on luovuttanut paikkansa maahanmuuttajalle.

– Ihmiset ovat saattaneet ymmärtää sen, että romanit ovat kuitenkin olleet 600 vuotta Suomessa. Jos kansojen vaeltamista yleensä ajattelee, niin miten sekin sitten on määriteltävissä, kuka lasketaan Suomessa alkuperäiskansan edustajaksi ja kuka ei.

Jos ajatellaan kyseenalaisempaa valoa, romanit ovat Tampereella olleet viimeksi esillä Kauppakeskus Tullintorin tapahtumien seurauksena. Kauppakeskuksessa asioineilla romaninaisilla ja kauppakeskuksen työntekijöillä on varsin eri käsitys siitä, missä ongelman juuri on piillyt. Romanien mukaan liikkeiden työntekijät ovat seurailleet heitä ostosreissuilla, työntekijät taas ovat sitä mieltä että romanien käytös on antanut siihen täyden perusteen.

Svart ei halua ottaa asiaan kantaa, koska ei ole kuullut tapahtuneesta kuin ohuesti. Asiaa ei haluta liiemmin kommentoida myöskään Tullintorin suunnalta. Svart puhuu maineesta ja ennakkoluuloista yleisellä tasolla.

– Tapaukset, jotka vahvistavat valtaväestön stereotypioita, eivät tietenkään ole kovin mukavia. Parempi olisi, ettei sellaisia tulisi vastaan ollenkaan.

Suomalaisen poliisin työn laatua Svart arvostaa.

– Arvostan poliisia. He hoitavat asiansa ja tekevät työnsä kunnolla, Svart aloittaa.

– Tosin erilaisia asenteita ammattikunnasta löytyy. On poliiseja, jotka ovat vähemmän ennakkoluuloisia ja sitten niitä, jotka ovat enemmänkin.

Keijo Svartin näkemys romanien tulevaisuudesta on selkeä. Hänen mukaansa yhä useampi haluaa pärjätä elämässään ja se tulee myös näkymään.

– Halu kehittyä on kova, hän korostaa.

Keijo Svart

56-vuotias tamperelainen romani, asunut paikkakunnalla 40 vuotta.

Tampereen Romanityö-yhdistyksen (Tamroma) hallituksen puheenjohtaja, Tsetanes Naal-hankkeen työntekijä ja erityisohjaaja.

Kertoo, että Tampereella ja sen ympäryskunnissa asuu noin 600 romania.

Pirkanmaalla lukema on 1 000.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut