Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntopolitiikkaa linjataan – Näin kaupunki kasvaa

Asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyi omalta osaltaan Tampereen kaupungin asunto- ja maapolitiikan linjaukset vuosille 2018–2021.

Lautakunta päätti keskiviikkona esittää linjaukset hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle.

Asuntopolitiikan linjauksiin vuosille 2018–2021 sisältyy muun muassa se, että Tampereen kaupunki varautuu voimakkaaseen väestönkasvuun ja mahdollistaa aiempaa suuremman asuntotuotannon määrän.

Kaupungin asuntorakentamisesta suurin osa toteutetaan täydennysrakentamisena. Kaupunki haluaa edistää monimuotoista ja kestävää asumista sekä elämäntapaa. Kustannusten ennakointia ja optimointia kehitetään, ja kaupunki haluaa turvata kohtuuhintaisen asumisen edellytykset.

Asuntopolitiikan toteutuksessa huomioidaan valtakunnalliset ja kaupunkitason tavoitteet maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) osalta sekä kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation tuomat mahdollisuudet.

Maapolitiikan linjauksiin vuosille 2018–2021 sisältyy muun muassa se, että kaupungin maanhankinta on aktiivista, pitkäjänteistä ja ennustettavaa. Asemakaavoittamattomat alueet hankitaan ennen asemakaavoitusta raakamaana.

Kaupunkistrategian linjauksien mukaisesti kaupunki kasvaa joukkoliikennevyöhykkeille sekä aluekeskuksiin.

Linjauksiin vuosille 2018–2021 kuuluu, että kaupunki on aktiivinen maanhankinnassa myös asemakaavoitetuilla alueilla erityisesti täydennysrakentamisen edistämiseksi.

Ensisijaisena maanhankinnan keinoina ovat vapaaehtoiset kaupat ja vaihdot. Myös maankäyttö- ja rakennuslain sallimia muita keinoja, kuten lunastus ja etuosto, käytetään aktiivisesti, mikäli vapaaehtoisia kauppoja ei synny kohtuullisessa ajassa ja kohtuullisin ehdoin.

Tampereen kaupunki voi suunnata maanhankintaa myös naapurikuntien alueelle, mikäli tällä voidaan edistää kuntien rajaseuduille sijoittuvien yhdyskuntarakentamisen yhteishankkeiden tai muiden erityistarpeiden toteutumista.