Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakkanen paukkuu, mutta usko tai älä: katupölykausi alkoi Tampereella

Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvotaso ylittyi Tampereella tänä vuonna ensimmäisen kerran torstaina Pirkankadun mittausasemalla.

Kylmä, kuiva ja heikkotuulinen sää ovat heikentäneet viime päivinä ilmanlaatua suurimmissa kaupungeissa.

Ilmanlaatu oli tänä aamuna tyydyttävä sekä Pirkankadun että Epilän mittausasemilla.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuus Pirkankadun mittausasemalla torstaina oli 57 µg/m3. Vuorokausiraja-arvotaso ylittyy, kun lukema on korkeampi kuin 50 µg/m3.

Ilmanlaatua on heikentänyt inversiotilanne, joka syntyy talvisin selkeän ja heikkotuulisen yön jälkeen. Tällöin esimerkiksi aamuruuhkassa syntyneet saasteet eivät pääse sekoittumaan, vaan jäävät alimpaan ilmakerrokseen. Kylmempi ilma jää ylempänä olevan lämpimämmän ilman alle. Katupölypitoisuudet kohoavat, kun liikenne nostaa pölyä kuivilla kaduilta.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausiraja-arvon numeroarvo (50 µg/m3) saa ylittyä 35 kertaa kalenterivuoden aikana kullakin mittausasemalla ennen kuin raja-arvo katsotaan ylittyneeksi.

Hiukkasten aiheuttamille terveyshaitoille herkkiä ovat lapset, vanhukset ja hengitys- ja sydäntauteja sairastavat. Korkeat hiukkaspitoisuudet aiheuttavat mm. nuhaa, yskää ja silmien ärtymistä, lisäävät astmakohtauksia, heikentävät keuhkojen toimintakykyä ja lisäävät hengitystulehduksia.

Hiukkasten numeroarvon ylityksiä koskeva tiedote on nähtävillä Tampereen kaupungin internet-sivuilla osoitteessa: www.tampere.fi/ilmanlaatutiedotus

Reaaliaikaista tietoa eri kaupunkien ilmanlaadusta löytyy osoitteesta ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu

Lisäksi Ilmatieteen laitos tekee Tampereen tunnelihankkeeseen liittyviä ilmanlaatumitauksia Naistenlahdessa ja Santalahdessa.