Kangasalan Jukolan viestin valmistelut etenevät vauhdilla – kesän 2019 suurtapahtumaa on suunniteltu jo vuosia

Kangasalle odotetaan jopa 20 000 suunnistajaa. Kuva on kesän 2016 Venlojen viestin startista Lappeenrannasta. SSL

Riina Haapala

Vaikka kesään 2019 on vielä aikaa, ovat Jukolan viestin valmistelut Kangasalla täydessä vauhdissa. Valmistelut on itse asiassa aloitettu jo viisi vuotta sitten. Tiedotuspäällikkö Outi Hytönen kertoo, että suunnitelmat etenevät aikataulussa.

– Suurimmat suunnitelmat pitää olla jo valmiina ja vastuuhenkilöt ovat jo tiedossa, Hytönen kertoo.

Kun suunnistusseura Kangasalan SK viisi vuotta sitten haki kilpailuja, oli maanomistajien kanssa tehty jo tunnusteluja kilpailumaaston saamiseksi. Myös vesi-, sähkö- ja matkapuhelinverkon alustavat suunnitelmat on jo tehty.

– Se on kuin pieni kylä, Hytönen kuvaa.

Kangasala SK on 300:n hengen seura ja Hytönen kertoo, että yllättävää on ollut, kuinka monen alan ammattilaisia seurasta löytyy.

– Kuka on suurtalouskokki, vastaa ruokahuollosta, isäni on lääkäri ja hän vastaa ensiavusta. Turvallisuudesta vastaa eläkkeellä oleva palopäällikkö, Hytönen kertoo.

– Joutuu vapaa-aikana tekemään vähän samoja hommia kuin töissä. Tämä on niin iso tapahtuma, ettei voi alkaa harjoittelemaan.

Jukolan viesti järjestetään joka vuosi ja Hytösen mukaan tieto siirtyy järjestäjien välillä hyvin. Lisäksi kesän 2018 Lahti-Hollola-Jukolaan on lähdössä Kangasalta väkeä talkoolaisiksi. Kaikkeen yritetään varautua, mutta yllätyksiäkin voi tulla. Esimerkiksi kesällä 2016 Lappeenrannassa järjestetyssä Lappee-Jukolassa satoi niin paljon vettä, että pelto muuttui mutavelliksi ja autot jäivät jumiin.

– Meillä on varmaan historian viimeinen pelto-Jukola. Aiemmin peltokeskukset ovat olleet tavallisia, mutta tapahtuma koko ajan kasvaa, Hytönen sanoo.

– Meillä on parkkipaikat muutaman kilometrin päässä ja sieltä bussikuljetus.

Luonnonvoimille ei voi mitään, mutta Hytönen toteaa, että nyt sekin osataan ottaa huomioon.

– Suunnistajat onneksi ymmärtävät, että ollaan lähdössä vuorokaudeksi ulko-olosuhteisiin. Se kuuluu suunnistukseen, että ollaan siinä säässä, mikä sillä hetkellä on.

Tänä vuonna järjestettävässä Lahti-Hollola-Jukolassa tavoitteena on saada 20 000 suunnistajaa. Kangasalla pyritään samaan.

– Uskon, että meille se sama määrä saadaan. Sijainti on niin hyvä, kun on kahden tunnin matka Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylään ja tietysti Tampere lähellä.

Kun muun yleisön ja huoltajat laskee mukaan, Kangasalla voi Jukola-viikonloppuna vierailla jopa 40 000 ihmistä. Sellainen määrä ihmisiä on merkittävä myös Kangasalle itsestään.

– Kangasala on vuoden ajan kaikkien suunnistajien mielessä ja huomion keskiössä. Jukola on silloin koko Pirkanmaan kesän suurin tapahtuma. Kaupungille se on valtava mahdollisuus saada näkyvyyttä.

Harjoittelu Kangasalla alkaa jo ensi syksynä. Jukola-maasto on ollut käyttökiellossa jo pitkään, mutta seura tarjoaa suunnistajille vastaavanlaista maastoa harjoittelukäyttöön.

– Huippusuunnistajien leirien lisäksi myös yhä useammat kuntosuunnistajat tulevat harjoittelemaan tyyppimaastoihin.

Jukolan viesti

Vuonna 2019 Kangasalla suunnistetaan 71. Jukolan viesti ja 42. Venlojen viesti.

Venlojen viestissä on neljä osuutta. Jukolassa suunnistetaan seitsemän osuutta.

Venlojen viestissä saavat kilpailla vain naiset, mutta Jukolaan viestiin voivat osallistua sekä miehet että naiset. Molempiin viesteihin voivat osallistua kaikki yli 15-vuotiaat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 2. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 5. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 11. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 12. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 7. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 8. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 9. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 12. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.