Kangasalan Jukolan viestin valmistelut etenevät vauhdilla – kesän 2019 suurtapahtumaa on suunniteltu jo vuosia

Kangasalle odotetaan jopa 20 000 suunnistajaa. Kuva on kesän 2016 Venlojen viestin startista Lappeenrannasta. SSL

Riina Haapala

Vaikka kesään 2019 on vielä aikaa, ovat Jukolan viestin valmistelut Kangasalla täydessä vauhdissa. Valmistelut on itse asiassa aloitettu jo viisi vuotta sitten. Tiedotuspäällikkö Outi Hytönen kertoo, että suunnitelmat etenevät aikataulussa.

– Suurimmat suunnitelmat pitää olla jo valmiina ja vastuuhenkilöt ovat jo tiedossa, Hytönen kertoo.

Kun suunnistusseura Kangasalan SK viisi vuotta sitten haki kilpailuja, oli maanomistajien kanssa tehty jo tunnusteluja kilpailumaaston saamiseksi. Myös vesi-, sähkö- ja matkapuhelinverkon alustavat suunnitelmat on jo tehty.

– Se on kuin pieni kylä, Hytönen kuvaa.

Kangasala SK on 300:n hengen seura ja Hytönen kertoo, että yllättävää on ollut, kuinka monen alan ammattilaisia seurasta löytyy.

– Kuka on suurtalouskokki, vastaa ruokahuollosta, isäni on lääkäri ja hän vastaa ensiavusta. Turvallisuudesta vastaa eläkkeellä oleva palopäällikkö, Hytönen kertoo.

– Joutuu vapaa-aikana tekemään vähän samoja hommia kuin töissä. Tämä on niin iso tapahtuma, ettei voi alkaa harjoittelemaan.

Jukolan viesti järjestetään joka vuosi ja Hytösen mukaan tieto siirtyy järjestäjien välillä hyvin. Lisäksi kesän 2018 Lahti-Hollola-Jukolaan on lähdössä Kangasalta väkeä talkoolaisiksi. Kaikkeen yritetään varautua, mutta yllätyksiäkin voi tulla. Esimerkiksi kesällä 2016 Lappeenrannassa järjestetyssä Lappee-Jukolassa satoi niin paljon vettä, että pelto muuttui mutavelliksi ja autot jäivät jumiin.

– Meillä on varmaan historian viimeinen pelto-Jukola. Aiemmin peltokeskukset ovat olleet tavallisia, mutta tapahtuma koko ajan kasvaa, Hytönen sanoo.

– Meillä on parkkipaikat muutaman kilometrin päässä ja sieltä bussikuljetus.

Luonnonvoimille ei voi mitään, mutta Hytönen toteaa, että nyt sekin osataan ottaa huomioon.

– Suunnistajat onneksi ymmärtävät, että ollaan lähdössä vuorokaudeksi ulko-olosuhteisiin. Se kuuluu suunnistukseen, että ollaan siinä säässä, mikä sillä hetkellä on.

Tänä vuonna järjestettävässä Lahti-Hollola-Jukolassa tavoitteena on saada 20 000 suunnistajaa. Kangasalla pyritään samaan.

– Uskon, että meille se sama määrä saadaan. Sijainti on niin hyvä, kun on kahden tunnin matka Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylään ja tietysti Tampere lähellä.

Kun muun yleisön ja huoltajat laskee mukaan, Kangasalla voi Jukola-viikonloppuna vierailla jopa 40 000 ihmistä. Sellainen määrä ihmisiä on merkittävä myös Kangasalle itsestään.

– Kangasala on vuoden ajan kaikkien suunnistajien mielessä ja huomion keskiössä. Jukola on silloin koko Pirkanmaan kesän suurin tapahtuma. Kaupungille se on valtava mahdollisuus saada näkyvyyttä.

Harjoittelu Kangasalla alkaa jo ensi syksynä. Jukola-maasto on ollut käyttökiellossa jo pitkään, mutta seura tarjoaa suunnistajille vastaavanlaista maastoa harjoittelukäyttöön.

– Huippusuunnistajien leirien lisäksi myös yhä useammat kuntosuunnistajat tulevat harjoittelemaan tyyppimaastoihin.

Jukolan viesti

Vuonna 2019 Kangasalla suunnistetaan 71. Jukolan viesti ja 42. Venlojen viesti.

Venlojen viestissä on neljä osuutta. Jukolassa suunnistetaan seitsemän osuutta.

Venlojen viestissä saavat kilpailla vain naiset, mutta Jukolaan viestiin voivat osallistua sekä miehet että naiset. Molempiin viesteihin voivat osallistua kaikki yli 15-vuotiaat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ryanair aloitti Wienin lennot... nyt Helsingistä – "Uusien reittien avaaminen on positiivinen asia Suomelle"
 2. Kuntosalilla kaikki on itsestä kiinni, sanoo Seremoniamestari – "Rauta nousee tai ei nouse"
 3. Tampereen koulujen koronaohjeisiin tarkennuksia: lähiopetusta, mutta porrastettuja välitunteja ja oppitunteja ulkona, maskia saa käyttää
 4. Metsästyskausi lähestyy: se tietää aselupahakemusten kasvua – poliisi neuvoo nyt, miten vältät suurimmat ruuhkat asioidessasi
 5. Koulut alkavat ensi viikolla – Tampereella haetaan suojatiepäivystäjää 6 000 oppilaan koulutielle, näin pääset mukaan
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. Kolumni: Antakaa minulle suomalaista laatua! – "Oletko kokenut tämän: ostat paristokäyttöisen lelun ja se ei toimi?"
 8. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 9. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 10. Tampereen Takahuhdin Kuusimäenkadulla kokeillaan yhteiskatua
 11. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 12. Nouseeko nuori Matias Riikonen jo tällä kaudella Ilveksen ykkösmaalivahdiksi? – "Vielä on paljon kehitettävää omassa pelissä"
 13. Iivanainen ja Räikkä jatkavat Tampereen Teatterikesän taiteellisessa johtoryhmässä
 14. Paluumuuttaja löysi vanhan, tutun paikkansa – Jukka Peltola valittiin Tapparan kapteeniksi
 15. Liikuntapalvelujen syyskauden ryhmiin ilmoittautuminen alkaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiläinen Jii valvoi koko yön, jotta pääsi 150 euron lahjakorttiarvontaan Tampereen Lakalaivan Lidliin – katso video avajaisaamun meiningistä ja jonottavasta kansasta
 2. Hurja karkumatka Tampereen Teiskossa päättyi, kun poliisikoira loksautti hampaansa asuntovaunussa – Sitä ennen sinnikäs karkulainen yritti paeta moottoripyörällä, juosten ja jopa uimalla
 3. Selviääkö Raisa Räisäsen kohtalo järvestä? – "Todennäköisempää on se että häntä ei löydetä..."
 4. Hervannassa tapahtui moottoripyörän ja henkilöauton välinen kolari – Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti, Tieteenkatu suljettu ainakin parin tunnin ajan
 5. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 6. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 7. Tampereen yliopisto otti käyttöön uuden opintotietojärjestelmän – "On tärkeää että käytössä on yksi yhteinen järjestelmä"
 8. Ratikka tulee vuoden päästä: Hervannassa hyödytään eniten, mutta tänne halutaan silti muuttaa – Lukijaraati laittoi kaupunginosat järjestykseen, katso top 5:t
 9. Kenelle Tampereen keskusta on tehty? – "Raitiotieprojekti on hyvä alku, mutta se ei yksin riitä"
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Jääkiekkoilijan kesä kääntyi tutuksi työnteoksi: Tappara käärii hihat jälleen perjantaiaamuna Rauman Pitsiturnauksessa kello 8.45 – "Kävellään hallille niin kyllä siinä herää"
 12. Miksi puolet aikuisista jonottaa korona-aikanakin koululippuja lapsilleen, ihmettelee Nysse – Asia hoituisi jonottamatta...
 13. Tampereen koulujen koronaohjeisiin tarkennuksia: lähiopetusta, mutta porrastettuja välitunteja ja oppitunteja ulkona, maskia saa käyttää
 14. Pirkanmaan Tilausliikenne voitti kilpailutuksen viidestä linjasta – kaupunki käyttää myös kesäoption
 15. Tampereen Takahuhdin Kuusimäenkadulla kokeillaan yhteiskatua

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.