Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Nykyinen politiikka ei uusiudu ilman nuoria”

ALL-YOUTH Nuorison vaikutusmahdollisuuksia pyritään parantamaan erillisellä hankkeella.

Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittama ALL-YOUTH – Kaikki nuoret haluavat määrätä elämästään – hanke alkoi aloitusseminaarilla tammikuussa. Hankkeen tavoitteena on edistää nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa yhteisöissään ja yhteiskunnassa.

Kuulostaa hienolta, mutta mitkä nuorison vaikutusmahdollisuudet todellisuudessa ovat?

– Haluamme kuuden vuoden päästä todeta että olemme tehneet nuorisolähtöistä tutkimusta. Hypoteesi on että päätöksenteossa jää tällä hetkellä piiloon paljon nuorten aktiivisuutta, tiivistää projektia johtava FT Reetta Toivanen Helsingin Yliopistosta.

Lukiolainen Joni Lehtinen tiivistää saman toisella tapaa.

– Jos vanhemmat sukupolvet pysyvät jatkuvasti nuoria ylempänä, ei politiikka onnistu uudistumaan tai kehittymään.

Hankkeeseen kuuluu viisi työpakettia, jotka tutkivat nuorten osallistumisen esteitä ja mahdollisuuksia, yhdenvertaisuutta, digitaalisia välineitä nuorten osallistamiseen, oikeudellisia esteitä nuorten osallistumisessa sekä nuorten osallistumista ja työllistymistä kestävään kehitykseen. Koko projektissa on mukana yhteensä 19 tutkijaa.

Toivasen mukaan nuorten vaikutusmahdollisuudet Suomessa eivät ole huonot, mutta eri asia on, ovatko vaikutustavat mieluisia.

– Monet nuorille suunnatut mallit ovat aikuisten suunnittelemia, eikä vaikuttaminen lähde aidosti nuorista.

Monissa aiheissa nuoret jäävät aliedustetuiksi itseään koskevissa asioissa.

– Kun miettii esimerkiksi presidentinvaaleja ei ihmetytä, että kaikki nuoret eivät ole vaaleista kiinnostuneita koska he eivät saa äänestääkään, kommentoi asiaan liittyen professori Päivi Honkatukia Tampereen yliopistosta.

Hankkeen avaukseen oli tammikuussa kutsuttu valitun tee- man mukaisesti myös nuoria, esimerkiksi toisen asteen opiskelijoita ja nuorisovaltuutettuja. Tapahtuman aikana nuoret jakautuvat erilaisiin työryhmiin, jotka pohtivat erilaisia teemoja.

– Tässäkin tilaisuudessa oli kuitenkin vähän ongelmana, että tiedotus ei tavoittanut kaikkia nuoria, kritisoi Tampereen yhteiskoulun lukiossa opiskeleva Teemu Kauppinen