Angela Merkel palkittiin Tampereella tänään – Liittokansleri lahjoittaa palkintosumman nigeriläiselle järjestölle

Juha Sipilä ja Mariama Moussa Tampere-talossa Jenni Ruotsalo

Marjo Rämö

Suomen hallituksen perustama kansainvälinen tasa-arvopalkinto (International Gender Equality Prize) jaettiin tänään Tampere-talossa ensimmäistä kertaa. Palkinto myönnettiin Saksan liittokansleri Angela Merkelille tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta maailmanlaajuisesta toiminnastaan ihmisarvon ja ihmisoikeuksien puolustajana sekä naisten ja tyttöjen puolestapuhujana.

Liittokansleri Merkel kertoi videotervehdyksessään ohjaavansa 150 000 euron palkintosumman nigeriläiselle naisten ja tyttöjen oikeuksia edistävälle SOS Femmes et Enfants Victimes de Violance Familiale (SOS perheväkivallan nais- ja lapsiuhrit) -järjestölle.

Palkintosumman vastaanotti järjestön perustaja Mariama Moussa Järjestö suunnittelee perustavansa palkintosumman avulla turvakodin, jossa sukupuoleen perustuvan väkivallan uhreiksi joutuneille naisille ja lapsille tarjotaan turvalliset olot sekä henkistä ja fyysistä apua.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk)luovutti kansainvälisen tasa-arvopalkinnon Tampere-talossa liittokanslerin edustajana toimineelle Saksan suurlähettiläälle Detlef Lingemannille Pääministeri toimi myös tilaisuuden isäntänä yhdessä Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Anna-Kaisa Ikosen (kok) kanssa.

Palkintojuhlan järjestivät yhteistyössä valtioneuvoston kanslia ja Tampereen kaupunki. Verkossa suorana lähetyksenä välitetyssä tilaisuudessa järjestettiin myös paneelikeskustelu, jonka aiheena oli naisiin kohdistuva väkivalta.

Pääministeri Sipilä julkisti kansainvälisen tasa-arvopalkinnon naistenpäivänä viime vuonna. Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon voi saada henkilö tai toimija, joka on edistänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa globaalilla tasolla.

Palkintoon kuuluu rahapalkinto, jonka palkinnonsaaja ohjaa valitsemalleen naisten asemaa vahvistavalle avustuskohteelle. Palkintosumma rahoitetaan kehitysyhteistyömäärärahoista. Palkinnon saajan ehdotti valtioneuvoston kanslian nimeämä palkintolautakunta, johon kuuluivat sen puheenjohtajana Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen Seuraavan kerran palkinto jaetaan vuonna 2019.

Lasisen palkinnon ovat suunnitelleet Aamu Song ja Johan Olin ja puhaltaneet Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo Lasipalkinto on kolmiosainen taideteos, jonka yksi osa luovutetaan liittokansleri Merkelille ja yksi osa valtioneuvoston kansliaan. Kolmas osa teosta jää Tampere-taloon, jonne rakennetaan palkintoseinä kansainvälisen tasa-arvopalkinnon saajille.

EDIT 6.3. kello 16.05: Palkintosumman saanut yhdistys on Nigeristä, ei Nigeriasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 2. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 3. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 4. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 5. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Kolumni: Parempaa palvelua
 8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 5. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 6. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 7. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 8. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 9. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 10. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 11. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 12. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 13. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 14. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.