Lähellä Tamperetta järjestetään suosittuja huskyajeluita – Video: Näin rekikoirat juoksevat pellolla

MATKAILU Erkki Mäkelä järjestää suosittuja huskyajeluita Saarikunnassa Lempäälän ja Vesilahden rajalla. Huskyajelu-video löytyy jutun lopusta.

Erkki Mäkelän siperianhuskyjä. Marjo Rämö

Marjo Rämö

Edessä pinkoo yhdeksän siperianhuskya ja reki viilettää läpi maalaismaiseman. Tämä on villiä kyytiä, jossa on luotettava koiriin ja takana ohjaavaan Erkki Mäkelään Pellon laidassa reestä kuuluu tiukka käsky.

–Oikea.

Etunenässä laukkaavat pojat kääntyvät oikealle ja jatkavat polkua pitkin. Reki liiraa kuin pulkka lumessa.

Gegwen Getawaysin yrittäjä Erkki Mäkelä järjestää huskyajeluita Saarikunnassa Lempäälän ja Vesilahden rajalla. Iso osa kävijöistä tulee ulkomailta, mutta paikka on myös seudun lapsiperheiden suosiossa.

– Täällä on käynyt tänäkin talvena väkeä ympäri maailmaa Japania, Singaporea ja Balia myöten. Perustettuani yrityksen suurin osa kävijöistä oli ranskalaisia, mutta nyt täällä käy enenevissä määrin myös suomalaisia.

Siperianhuskyistä koostuvaan koiravaljakkoon mahtuu monenlaista luonnetta. Valjakossa on muun muassa kaunis Napsu, jota on turha ottaa mukaan kymmenien kilometrien safareille. Se on nimittäin vähän laiskanpulskea.

Valjakon kärjessä laukkaavat nuoret pojat Jekku ja Jakke, jotka ovat intoa täynnä. Vähän taaempaa löytyy niiden emo Bambi, joka olisi muuten hyvä johtaja valjakossa, mutta se ei tunnista oikeaa ja vasenta.

Pihamaalla valjakkoa odottaa viisikuinen Valo. Ehkä siitäkin tulee joskus hyvä valjakkokoira, kunhan se kasvaa.

– Jos johtajakoira ei ole viisivuotiaaksi mennessä oppinut kaikkea, niin ei se myöhemminkään opi. Kolmevuotiaasta koirasta näkee jo hyvin, onko siinä ainesta johtajaksi valjakon vaativimpaan paikkaan.

Mäkelä osti ensimmäisen siperianhuskyn 30 vuotta sitten, kun hän törmäsi kylänraitilla huskyä taluttaneeseen mieheen.

–Ensin ostin yhden huskyn ja sitten toisen. Myöhemmin tajusin, ettei kaksi koiraa jaksa vetää isoa miestä, ja hankin lisää koiria.

Mäkelä työskenteli kymmenen vuotta sitten ohjelmistosuunnittelijana. Hän piti vuoden vuorotteluvapaan ja kouluttautui eräoppaaksi Karkun eräopaskoulussa.

–Kun sitten tuli töihin paluun aika, päätinkin olla menemättä ja perustin oman yrityksen.

Mäkelä on pyörittänyt Gegwen Getawaysia kymmenen vuotta. Hänellä on 15 huskyä, jotka edustavat neljää sukupolvea.

–Niistä kolme on jo eläkkeellä. Ne ovat oman eläkekassansa tienanneet.