Ratikkareitti rakentuu pakkasesta huolimatta – poimi ratikanrakentajan pukeutumisvinkit talteen

Lohkoinsinööri Lauri Metsovuori kertoo, että tarvittaessa kenkiin saa sähkölämmitteisiä pohjallisia ja hanskoihin voi jemmata kädenlämmittäjät. Riina Haapala

Riina Haapala

Pakkaset ovat tänä talvena saaneet tamperelaiset hytisemään, mutta raitiotien rakentajiin se ei juurikaan ole vaikuttanut. Lohkoinsinööri Lauri Metsovuori kertoo, ettei työnteko periaatteessa eroa talviliikunnan harrastamisesta.

– Samat kerrospukeutumisen säännöt pätevät kuin muussakin hikiliikunnassa. Pitkä aluskerrasto ja suojavaatteet päällimmäisenä, Metsovuori toteaa.

Välikerrosten määrät vaihtelevat työtehtävistä riippuen. Myös paleleminen on yksilöllistä. Osalle riittää kypärän alle ohut huivi tai pipo, mutta kylmille pakkasille on tarjolla esimerkiksi fleece-vuorisia alushuppuja.

Talvella liikkumisen ja myös raskaan työnteon ongelmaksi muodostuu se, jos tulee hiki ja sen jälkeen jää pakkaseen paikalleen. Metsovuori muistuttaa, että raitiotietyömaalla pääsee parin tunnin välein kahvitauolle sisätiloihin.

– Sosiaalitiloissa on kuivaushuoneet, että voi tauolla vaihtaa kuivaa päälle. Ja jos akuutti tilanne on, pääsee autoon istumaan.

Ruumiillista työtä tekevien lisäksi raitiotietyömaallakin on toimihenkilöitä, joiden ulkona työskentelykään ei ole kovin fyysistä.

– Itse olen käyttänyt esimerkiksi kemiallisia kädenlämmityspusseja, Metsovuori kertoo.

Tarvittaessa käytettävissä on myös sähkölämmitteisiä pohjallisia ja Metsovuori kertoo nähneensä jopa sähköllä lämmitettäviä välitakkeja.

Talven pakkaset ovat toisaalta hankaloittaneet mutta toisaalta myös auttaneet raitiotien rakentamista. Rakentamisen tuotantopäällikkö Kari Simonen kertoo, että esimerkiksi keskustan alueella kaivantojen tekeminen hidastuu, kun maa on jäässä eikä maata paikoitellen kannata edes avata.

Massan vaihdoissa pakkasesta on kuitenkin apua. Siinä pehmeää maata vaihdetaan tukevampaan.

– Louhinnat Hervannassa ovat edenneet normaalisti muutamia kovia pakkaspäiviä lukuun ottamatta, Simonen kertoo

Joitain töitä on pakkasen takia jouduttu siirtämään, mutta Simosen mukaan tämän on varauduttu eikä pakkanen ole vielä vaikuttanut kokonaisaikatauluun.

Talvella tehdään muutenkin pääsääntöisesti töitä, joiden tarkoitus on valmistella kesää. Simonen kertoo, että raitiotien rakentaminen ylipäänsä etenee suunnitelmien mukaan.

– Meillä alkaa olla työmaalla ne henkilöt, jotka johtavat töitä ensi kesänä ja he valmistelevat tulevia töitä, Simonen kertoo.

Tällä hetkellä rakentamisen organisaatiossa on työntekijöitä ja johtoa yhteensä noin 140 ihmistä. Ensi kesänä määrä nousee 300 ja 400 välille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 7. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 8. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 9. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 10. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 11. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 12. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 15. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 7. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 8. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 9. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 12. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.