Leffa-arvio: Oscar-voittaja ruotii transsukupuolisuutta

Daniela Vega näyttelee Oscar-voittaja Fantastisessa naisessa. _

toimitus

Chileläisen ohjaajan Sebastián Lelion (muun muassa Gloria) uusin elokuva käsittelee varsin koskettavasti transsukupuolisten ihmisoikeuksien loukkaamista. Miltä tuntuu, kun rakkaussuhde tuomitaan perversioksi? Et ole ihminen, olet ihmishirviö.

Marina (Daniela Vega) on yökerholaulajatar ja transnainen. Hänellä on onnellinen ihmissuhde 20 vuotta vanhempaan Orlandoon (Francisco Reyes). Elämä kaikkine matkasuunnitelmineen hymyilee heille. Sitten Orlando saa yllättäen sairaskohtauksen, kaatuu vielä portaissa ja kuolee.

Katsoja jää hieman epätietoiseksi, miksi Marina salailee portaissa tapahtunutta kaatumista. Poliisien silmissä se näyttää pahoinpitelyltä, ja kun syytetty on vielä kummajainen, ovat epäilyt valmiit samoin kuin alistavan halveksiva käytös.

Sitten hyökkäävät Orlandon suku ja ex-vaimo joukkoineen. Kaikki viedään asuntoa ja autoa myöten, koska ne olivat Orlandon nimissä. Siunaustilaisuuteen tulee myös kielto. Pala palalta murretaan koko Marinan ihmisyys. Katsoja osaa jo odottaa fyysisenkin väkivallan puhkeamista.

Sebastián Lelio ohjaa intensiivisesti realismissa kylpevää elokuvaansa, vaikka välillä toki kärjistääkin sanottavaansa itsetarkoituksellisesti.

Marinan surun kasvaessa näyttäytyy kuollut Orlando hänelle jatkuvasti, ja kävelykin on vastatuuleen tarpomista. Ratkaisua voisi kutsua runolliseksi, mutta hieman pateettiseksi se tässä muuttuu. Orlandon haamun johdattaessa Marinan krematorioon kuolleen ruumiinsa luo, on tunnekylläisyys jo huipussaan.

Olkoonkin, että käsikirjoitus hieman horjuu, mutta kaiken pelastaa 28-vuotiaan Daniela Vegan suurenmoinen ja herkkävireinen roolityö. Hän osaa ladata riistetyn ja alistetun ihmisen sieluun kaiken epätoivon ja tuskan niin aidon koskettavasti, että katsoja katsoo vain häntä ja lumoutuu. Itse asiassa Fantastinen nainen on laulajanakin tunnetun Vegan huikea soolo muiden jäädessä lähes statistin asemaan.

Ohjaaja Lelio saa elokuvansa kerronnan rankasta aiheesta huolimatta ilmavan kevyeksi, joka tekee sille ehdottoman hyvää. Tätä kautta siihen ristivalottuu myös koskettava kauneus, joka varsinkin loppukohtauksessa saa ihmismielen auringon loistamaan.

Olli-Matti Oinonen

****

Fantastinen nainen

Ohjaus: Sebastián Lelio.

Käsikirjoitus: Sebastián Lelio, Gonzalo Maza.

Näyttelijät: Daniela Vega, Francisco Reyes.

Genret: Draama

K12.

Elokuva voitti Oscarin parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriassa maaliskuussa 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 7. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 8. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 9. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 10. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 11. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 12. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 15. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 7. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 8. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 9. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 14. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.