Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmikymppisiä rassaa uusi vaiva töissä – USU: Jo yleisin syy sairaslomiin 16–34-vuotiailla

Pitkien sairauspoissaolojen määrä kääntyi viime vuonna kasvuun laskettuaan sitä ennen kymmenen vuotta lähes keskeytyksettä, kertoo Uutissuomalainen (USU).

Kelan tilaston mukaan sairauspäivärahakausia alkoi viime vuonna 2,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Sataa työikäistä ei-eläkkeellä olevaa ihmistä kohden alkoi viime vuonna 9 sairauspäivärahajaksoa, kun luku vuonna 2016 oli 8,7.

– On vaikea sanoa, miten pitkäaikaisia muutokset ovat. Ne saattavat olla vuosittaista vaihtelua. Tässä vaiheessa kuitenkin näyttää, että käänne on tapahtunut, sanoo Kelan tutkimustiimin päällikkö Jenni Blomgren sanoo USU:lle.

Sairauspoissaolojen määrä lisääntyy yleensä aina noususuhdanteen aikana.Yksi selitys voiolla se, että hyvässä taloustilanteessa työllistyy aiempaa enemmän myös väestöä, jolla on terveysongelmia.Toisaalta matalasuhdanteessa yt-neuvotteluiden pelossa saatetaan kitkuttaa töissä sairaanakin.

Tilastoista käy ilmi myös se, että psyykkiset ongelmat rassaavat eniten nuoria työntekijöitä.

Vaikka nuorilla eli 16–34-vuotiailla on keskimäärin vähemmän sairauspoissaoloja kuin vanhemmilla työntekijöillä, mielenterveyshäiriöiden vuoksi sairauslomia on molemmilla ryhmillä lähes yhtä paljon.

Mielenterveysongelmat ovat nuorilla jo yleisin sairauspäivärahan syy.

Vanhemmilla työntekijöillä ykköstilaa pitävät edelleen tuki- ja liikuntaelinten sairaudet.