Pääsiäisaterialla syödään lammasta ja raikkaita makuja – Katso helpot ohjeet kolmen ruokalajin juhlamenulle

RUOKA Pääsiäislampaan paistamisessa kotikokin tärkein työkalu on paistomittari.

Karitsankare kruunaa pääsiäispöydän rennosti, mutta näyttävästi. Kastikkeen sijaan sen kanssa voi tarjota raikkaan yrttikreemin, joka sopii loistavasti myös uunikasvisten kylkeen. Tiina Kovanen-Bergman

Crista Lassfolk-Feodoroff

Pääsiäisen juhlapöytään nostetaan edelleen yleisimmin perinteinen lampaanpaisti punaviinikastikkeen tai minttuhyytelön kanssa. Viime vuosina pääsiäispaistin rinnalle on kuitenkin noussut lammasruokavaihtoehtoja.

Yksi suosituimmista on karitsankare, jonka pehmeä liha on suussa sulavaa.

Miedon makunsa vuoksi karitsanlihaa kannattaa harkita etenkin, jos lampaanlihan ominaismaku tuntuu liian voimakkaalta. Makuero karitsan ja aikuisen lampaan lihan välillä johtuu erosta niiden rasvan määrässä.

Karitsa on lammasta vähärasvaisempaa, ja rasva on juuri se, mikä saa joidenkin mielestä lampaanlihan maistumaan villalle.

Ylimääräinen, pinnalla näkyvä valkoinen rasva on suositeltavaa leikata pois, mutta ei tonkia lihaa sen enempää. Rasvaa tarvitaan, jotta liha pysyy mehukkaana.

Kuivaksi paistettua lampaanlihaa ei pelasta mikään.

Pääsiäislammasta valmistettaessa kotikokin tärkein työkalu on paistomittari.

Kuivaksi paistettua lampaanlihaa ei pelasta mikään, joten vaikka normaalisti tukeutuisi kokatessaan luovuuteen, on se nyt unohdettava.

Paistopuuhiin päästessään on tärkeää muistaa, että liha jatkaa kypsentymistään muutaman asteen verran vielä sen jälkeen, kun olet nostanut sen uunista ja laittanut folion alle lepäämään.

Maistuvan pääsiäisaterian takaa paitsi oikeaoppinen lampaanlihan paistolämpötila, myös sopivan raikkaaksi rakennettu kokonaisuus.

Lammas itsessään maustetaan yleensä valkosipulilla, joten mukaan tarvitaan reipas määrä yrttejä.

On myös hyvä muistaa, että lampaanliha vaatii kunnon marinoimisen. Teet sitten paistia tai karetta, laita liha maustumaan yön yli.

Pääsiäisaterian alkuruokana kannattaa suosia kevyitä ja hienostuneita ruokia, kuten mereneläviä ja kevään sesonkiruokaa tankoparsaa.

Pääruokana lammas sallii erinäisen valikoiman lisukkeita.

Tuttuja valintoja ovat valkosipuli- tai juustoperunat. Harkinnan arvoisia vaihtoehtoja ovat uunikasvikset tai kasvispaistokset, mikseivät myös polenta, kuskus ja riisi.

Jälkiruokaa pitää pääsiäisaterialla olla siitäkin huolimatta, että on saattanut jo syödä herkkukiintiönsä täyteen suklaamunilla, onhan kyse juhlapöydästä.

Jos perinteiset pasha, mämmi ja rahkapulla eivät innosta, voi herkun rakentaa värien pohjalta.

Pääsiäisen keltaista saa ainakin sitruunasta, mutta samaan suuntaan vievät myös ananas, mango, persikat, aprikoosit ja appelsiini. Niiden seuraksi riittävät yksinkertaisimmillaan kermavaahto ja sokeri.

Lampaanlihan eri käyttötavat

Lampaanpaisti

Perinteinen pääsiäisruoka, joka voidaan valmistaa joko luuttomana tai luun kanssa. Maustetaan kaikkialta, tai luiden jättämät kolot täytetään valkosipulilla ja mausteilla. Hinta on edullisempi, jos paistin ostaa pakastettuna. Kun lampaanpaistin sisälämpötila on 70 astetta, liha on punertavaa. Kypsän lihan sisälämpötila on 75 astetta.

Lampaankyljykset

Paistetaan tai grillataan. Lihan sisälämpötila: medium 52-55 astetta, kypsä 62 astetta.

Lampaan välikyljykset

Paistetaan joko uunissa tai padassa, sopivat myös grillattaviksi.

Lampaankylki

Keitetään mausteiden ja kasvisten kanssa höystöksi, muhennokseksi tai keitoksi. Luuttomalle kyljelle voidaan leivittää mausteita, yrttejä ja hyvin maustettua lampaanlihaa. Sen jälkeen kylki kääritään rullalle, sidotaan paistinlangalla ja paistetaan kypsäksi uunissa, padassa tai grillissä.

Lampaanlapa, potka ja etuselkä

Soveltuvat keittoon, höystöön ja pataruokiin. Saa olla ylikypsää, jos ruokaan kuuluu liemi tai kastike.

Lampaanfilee

Sisäfilee sijaitsee lampaan selkärangan alapuolella, ulkofilee sen sijaan on sama asia kuin luuton kyljysrivi. Molemmat fileet ovat vähärasvaisia ja hyvin mureita ruhonosia, jotka sopivat paistettaviksi. Karitsan filee: Medium 52-55'C, Kypsä 62'C

Pataan sopivat palat

Ruhon etuosasta leikattavat palat sopivat lammaspataan. Mausteeksi esimerkiksi timjamia, rosmariinia, minttua ja valkosipulia. Tomaatti on maukas pohja liemelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
  2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
  3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
  4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
  5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
  6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
  7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
  8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
  9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
  10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
  11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
  12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
  13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
  14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
  15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
  2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
  3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
  4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
  5. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
  6. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
  7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
  8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
  9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
  10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
  11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
  12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
  13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
  14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
  15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.