”Haluaisit, että maa nielaisee sinut”

HUUMORI Stand-upia testataan kellarin uumenissa.

Jännän äärellä ennen show’ta. Stand up-koomikot vasemmalta Tatu Miettinen, Toni Anttila, Joan Valis, Ville Grönberg, Tiina Liimatainen. Maria Suksi

toimitus

Olen hyvissä ajoin paikalla ja takkini on vasta toinen naulakossa.

Astun Ylioppilasteatterin salin puolelle ja jään nojailemaan kaiteeseen. Autiolla korokkeella seisoo kaksi sinistä tuolia. Takahuoneessa on varmaan jännät tunnelmat.

Luvassa on Stand Up Underground Ylioppilasteatterilla. Ilta, jossa aloittelevat ja kokeneemmatkin koomikot pääsevät testaamaan vitsejään yleisöön ja hiomaan niitä toimivampaan muotoon. Illan mittaan lavalle nousee kahdeksan henkilöä.

Yksi heistä on Joan Valis Kaksi vuotta keikkaillut koomikko pitää vitsien testaamista ja kehittelyä erittäin tärkeänä. Yleisökin on tällaisessa tilaisuudessa vähän suopeampaa.

Valis pohtii, että kaikki täälläkin haluavat onnistua, koska siitä jää nimi hyvänä esiintyjänä ihmisten mieleen.

– Aloita hyvin. Ja ihmiset muistavat lopetuksen. Niissä on hyvä olla juttu, minkä tietää toimivan. Siinä välillä sitten testailen ja kehittelen uutta ja vanhaa.

Miltä se sitten tuntuu lavalla, kun vitsi ei toimi?

– Haluaisit että maa nielaisee sinut. Viisi minuuttia tuntuu tunnilta, kun epäonnistut. Mutta en luovuta. Yritän vitsiä uudelleen muualla useaan kertaan, hion sitä. Myös omat ja yleisön energiat vaikuttavat. Ja se mihin kohtaan vitsi sijoittuu. Jos ei vaan toimi, yritän toista näkökulmaa.

Vitsin eivät siis lennä kovin helposti roskikseen. Valis tykkää käydä pientä vääntöä yleisön kanssa, saada juttunsa onnistumaan.

Istun lähelle lavaa. Kahdeksan euron hinta on houkutellut paljon yleisöä.

Mikko Järvinen, illan Seremoniamestari, hyppää parrasvaloihin aloittamaan show’n. Hän kysyy pari kertaa, että mitä kuuluu, kunnes yleisö avaa sanaista arkkuaan. Kaikille selviää, että muutama katsoja on viettänyt päivää syöden. Nauruntyrskähdyksiä. Yleisö lämpenee nopeasti ja aplodein lavalle saatellaan esiintyjä toisensa perään.

Kenenkään vitsit eivät jää kokonaan vaille naurua. Tunnelma pysyy hyvänä. Joidenkin huumori on piinaavaa. Kyytiä saavat niin vaimot kuin veljetkin. Osa yleisöstä nauraa naurajien naurua, joka jatkuu hervottomana. Koomikot myös antavat yleisön naurulle aikaa kuulua. Kuinka hilpeää. Nauran itsekin useamman kerran. Testi-illassa esitykset ovat lyhyitä, vitsejä kokeillaan. Osa niistä toimii ja osa ei.

Illan päätteeksi Tomi Haustola saa eturivin katsojan pyyhkimään silmiään naurunkyynelistä.

Maria Suksi

kirjoittaja on Tampereen yliopiston tiloissa toimivan Voionmaan koulutuskeskuksen opiskelija

Stand Up Underground

Vaihtuvat koomikot testaavat yleisöön uutta materiaaliaan ja hiovat vanhaa.

17. maaliskuuta esiintyjäkaarti oli kokonaisudessaan: seremoniamestari: Mikko Järvinen. Koomikot: Toni Anttila, Ville Grönberg, Joan Valis, Eero Curso, Tiina Liimatainen, Kimmo Aro, Tatu Miettinen ja Toni Haustola.

Stand Up Underground järjestetään Tampereen Ylioppilasteatterilla tänä keväänä kolme kertaa. Seuraavan kerran lauantaina 21. huhtikuuta.

Facebook: Stand Up Underground.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.