Suomi sairastui alkuvuonna autokuumeeseen – Hinnat laskivat, autokauppa vilkastui selvästi

Autokauppa on alkuvuonna vilkastunut vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.  Päivi Tuovinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Uusien autojen kauppa käy nyt Suomessa selvästi vilkkaampana kuin viime vuonna. Kuluvan vuoden tammi–maaliskuun ensirekisteröintien määrä on lähes neljä prosenttia viime vuoden alkua suurempi. Uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin tammi–maaliskuussa 34 413.

Maaliskuussa ensirekisteröitiin 11 721 henkilöautoa, mikä on peräti 4,5 prosenttia viime vuotta enemmän. Kasvu koskee myös kuorma-autoja – sen sijaan paketti- ja linja-autoja on alkuvuonna rekisteröity vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2017.

Samaan aikaan uusien autojen keskihinta on laskussa. Hinnan alenemiseen ovat vuodenvaihteessa vaikuttaneet autoveron aleneminen ja romutuspalkkio. Autovero aleni kuluvan vuoden alussa keskimäärin 0,9 prosenttiyksikköä.

Verotus kevenee jatkossakin, sillä seuraava veronalennus on luvassa jälleen ensi vuodenvaihteessa. Veronalennukset ovat kahtena viime vuonna siirtyneet suoraan uusien autojen hintoihin.

Sen sijaan tämän vuoden alussa hinnat alenivat suhteellisesti enemmän kuin autoveron alenema, keskimäärin 1,2 prosenttia joulukuuhun 2017 verrattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.