Näin suomalaisautoilijat yrittävät luistaa ylinopeussakoista – kaksi erilaista taktiikkaa yleistyy

LIIKENNE Ylinopeutta ajetaan joko niin vähän, että siitä selviää mahdollisesti huomautuksella, tai sitten otetaan riski rikesakkoon.

Puolet suomalaisista ajaa jatkuvasti ylinopeutta. Miehet kertovat ajaneensa naisia useammin ylinopeutta.

Tämä selviää LähiTapiolan tuoreesta Arjen katsaus -kyselytutkimuksesta.

Suomalaisten mielestä hyvät ajo-olosuhteet, hiljainen tie ja liian alhainen nopeusrajoitus ovat hyviä syitä ajaa ylinopeutta.

Suomen teillä tapahtuu vuosittain noin 250 kuolonkolaria. Näistä yli joka kolmannessa on taustalla ylinopeus tai liian suuri tilannenopeus.

–Nopeus on kiistatta keskeinen riskitekijä liikenteessä, kertoo LähiTapiolan johtava liikenneturvallisuuden asiantuntija Markus Nieminen

Selvityksen mukaan suomalaiset pyrkivät optimoimaan vauhtiaan suhteessa ylinopeudesta annettaviin rangaistuksiin.

Vastaajista 51 prosenttia kertoi ajavansa yleensä pientä ylinopeutta, jolloin selviäisi huomautuksella.

11 prosenttia kertoi puolestaan ajavansa jonkin verran ylinopeutta, josta selviäisi rikesakolla.

–On huolestuttaa, että yli puolet kuljettajista kertoo ajavansa yleensä ylinopeutta. Nykyaikaiset autot voivat hyvien ajo-ominaisuuksiensa vuoksi myös ruokkia vauhtisokeutta. Kuljettaja ei tunnista eikä ymmärrä riskin läsnäoloa, Nieminen sanoo.

–Jalankulkijan tai pyöräilijän roolissa tilanne muuttuu. Esimerkiksi jalkakäytävän reunalla seistessä ero 40 tai 50 kilometrin tuntinopeudessa ohi ajavassa autossa voi tuntua isolta. Autoilija huomaa eron konkreettisesti vasta sitten, jos hän joutuu jarrutustilanteeseen. Pienikin ylinopeus pidentää jarrutusmatkaa tuntuvasti. Rajoituksilla on siis syynsä, kertoo Nieminen.

Syitä ajaa ylinopeutta löytyy suomalaisten mielestä monia. Kyselytutkimuksen mukaan hyväksytyimmät syyt ajaa ylinopeutta ovat hyvät ajo-olosuhteet ja hiljainen tie.

Myös liian alhaiselta tuntuva nopeusrajoitus on syy ajaa nopeusrajoituksia kovempaa. Muita syitä olivat tuttu tieosuus, turvallinen auto ja kiire.

–Suomalaisista 30 prosenttia ei hyväksy ylinopeuden ajamista missään olosuhteissa, toteaa Nieminen.

Kyselyyn vastasi maaliskuun alussa runsas tuhat 17–74-vuotiasta ihmistä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut