Teatteriarvio: Nyt sisällissodassa Juhani Siljo ja Ain'Elisabet Pennanen

TEATTERIARVIO Eliisa-teatteri tuo mielenkiintoisen näkökulman sisällissotaan: keskiössä kirjailijat Ain'Elisabet Pennanen ja Juhani Siljo.

Ain´Elisabet Pennanen (Tea Lehmuskoski,oik,)on palannut Johanneksen kansakoulun sotasairaalaan, jossa hänen rakastettunsa runoilija Juhani Siljo oli kuollut Oriveden taistelussa saamiinsa vammoihin. Sairaanhoitaja (Merja Kurkinen) tarjoaa vertaistukea - myös hänen omaisensa on menehtynyt sisällissodassa. Katariina Fleming

toimitus

Eliisa-teatteri on jo pitkään rikastuttanut omaleimaisilla esityksillään tamperelaista teatterikenttää. Myös esityspaikat on valittu tarkoin aiheeseen sopiviksi, kuten Pikku Pietarin piha Amurin työläismuseon pihalla, Papin perhe Pikkupalatsissa, Kaikenlaisia vieraita vanhassa Varalassa ja Alku Vapaaliitosta ja Tahmelan liikenteestä kertova Omnibussilla Pyynikille Automuseo Mobilian lähellä olevassa teatterissa.

Teatteri on tuottanut myös historiallisia sanaa ja säveltä yhdistäviä teoksia, musiikkidraamoja, kuten Mannerheim – muistoja autonomian ajalta. Samaan formaattin kuuluu myös Muistoissamme kevät 1918.

Tapahtumapaikkana on Punaisen Ristin sairaalaksi muutettu Johanneksen koulu. Kirjailija Ain'Elisabet Pennanen palaa paikalle, jossa hänen kumppaninsa runoilija Juhani Siljo vietti viimeiset viikkonsa haavoittuneitten punaisten keskellä.

Pennanen tapaa sairaalassa sairaanhoitaja Sylvia Kurjenvallan, joka on fiktiivinen henkilö. Naisten välisessä keskustelussa luodaan läpileikkaus sisällissodan tapahtumiin Tampereella ja lähipitäjissä. Juhani Siljo haavoittui Oriveden taistelussa. Hänet olisi ehkä voitu pelastaa amputoimalla jalka, mutta mies ei halunnut jäädä jalattomaksi.

Siljo ja häntä seitsemän vuotta vanhempi Pennanen asuivat sodan alkaessa Jyväskylässä. Pennasella oli jo Jarno-poika suhteesta Aarne Orjatsalon kanssa eikä pariskunnan seurustelua pidetty kovin sopivana.

Sotaan lähtö ei ollut Juhani Siljolle selvää, mutta hän päätti lähteä valkoisten joukkoihin. Syyksi kerrotaan halun miellyttää Pennasta. Lähtiessään Siljo luovutti runonsa Pennaselle – ehkä hän aavisti kohtalonsa. Siljo kuoli vain kolme päivää 30-vuotispäivänsä jälkeen 6.5.1918. Vuoden kuluttua ilmestyi hänen runokokoelmansa Selvään veteen.

Eliisa-teatterin perustaja ja johtaja Merja Kurkinen tutkii esityksiinsä historiaa tarkoin. Niistä saa hyvän kuvan aikakaudesta ja tapahtumista – niin nytkin.

Kurkinen näyttelee itse sairaanhoitaja Sylvia Kurjenvallan roolin, Ain'Elisabet Pennasena on Tea Lehmuskoski Naisten keskustelu menee syvälle – myös sairaanhoitaja on menettänyt sodassa pikkuveljensä. Tyyli on vähäeleistä, mikä sopii hyvin tilanteeseen.

Musiikki on oleellinen osa esitystä. Sirpa Järnberg ja Merja Kurkinen ovat valinneet kotimaisia klassikoita kuten Toivo Kuula, Oskar Merikanto,Leevi Madetoja ja Jean Sibelius. Sirpa Järnberg, Eero Koskiranta, Tuulika Valta, Marja-Terttu Paloniemi ja Olli-Pekka Tuomi ovat taitavia laulajia ja tulkitsijoita. Pianisti Juhana Mattila on säestäjänä huikea.

Katariina Fleming

Muistoissamme kevät 1918

Käsikirjoitus, ohjaus ja puvustus Merja Kurkinen

Musiikkivalinnat Sirpa Järnberg ja Merja Kurkinen

Pukuompelu Ompelu- ja sisustuspalvelu Japir

Rooleissa Merja Kurkinen ja Tea Lehmuskoski

Laulajat Sirpa Järnberg, Marja-Terttu Paloniemi, Eero Koskiranta, Olli-Pekka Tuomi ja Tuulika Valta

Pianisti Juhana Mattila

Eliisa-teatteri Messukylän kirkossa 25.3.2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.