"DNA-tutkimus ei mene kuin CSI:ssa" – Näin poliisi valjasti itselleen uuden tehokkaan tutkimusmallin

TUTKIMUS Tesoman surmasta vangitun näyte saatiin nopeasti tutkittua kiireellisyysperusteeseen vedoten, kertoo rikoskomisario.

Vaativa rikostutkinta vaatii myös erikoismiehet töihin. Tässä Hannu Kamppi tutkimassa asuntomurtoa. Pia Herme

Pekka Ruissalo

Kuvitellaan tilanne: ryöstäjä lyö asunnon ikkunan säpäleiksi, kömpii sisään, varastaa omaisuutta ja lähtee pois. Kohta miehen jäljille pääsee kuitenkin poliisi. Paikalle sattunut partio on ottanut DNA-näytteen ikkunasta, ja tekninen rikostutkinta on löytänyt sille nopeasti vastaavuuden.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Joni Länsipuro tietää oman työnsä kautta sen, miten DNA-testaus on nopeuttanut rikostutkintaa merkittävästi. Mies oli tutkinnanjohtajana muun muassa kuubalaisiin lentopalloilijoihin liittyvässä raiskaustutkinnassa. Tuolloin DNA-tutkimukset vahvistivat nopeasti epäiltyjen syyllisyyden.

– Tutkimukset eivät mene kuin CSI-televisiosarjassa, että viisi minuuttia ja valmis. Puhutaan useista päivistä tai viikoista. Lentopalloilijatapauksessa tilanne eteni noin viikon aikajänteellä lausuntovaiheeseen.

Länsipuro oli mukana myös keräämässä DNA-näytteitä Tesoman-murhatutkintaan liittyen. Sen osalta pohdittiin, miksi tutkimuksissa kestää niin kauan. Asiaan on yksinkertainen selitys.

– Ei ollut ketään epäiltyä tai vangittua. Nyt kun tapaukseen liittyen on vangittu, hänen DNA-tutkimuksensa pystyttiin tekemään hyvinkin nopeasti. Kyse on tälläkin sektorilla asioiden priorisoinnista, Länsipuro kertoo.

– Sitten on sekin, että Tesoman-tapaukseen liittyen on testattu satoja alueella asuvia tai asuneita miehiä, määrä menee varmaan yli tuhannen. Se on jo määrällisesti iso savotta. Tutkinta tehdään Rikosteknisessä laboratoriossa Vantaalla, joka on auki virastoaikoihin. Sitä en tiedä, mikä on yksittäisen DNA-testin hinta, mutta kellon ympäri avoinna oleva tutkimuslaitos tulisi liian kalliiksi, hän huomauttaa.

DNA-näyte rikostutkinnassa

Voidaan ottaa silloin, kun henkilöä epäillään todennäköisin syin rikoksesta, jonka enimmäisrangaistus on kuusi kuukautta tai sitä kovempi.

Näytettä voidaan säilyttää vuosi sen jälkeen, kun esitutkinta on lopetettu tai syyte on hylätty.

Mikäli näytteen antaja on tuomittu rikoksesta, näytteitä säilytetään poliisin rekisterissä kymmenen vuotta.

KRP.n rikosinsinööri Pirjo Miettisen mukaan rikospaikkanäytteen tutkiminen maksaa noin 80 euroa, henkilöstä otettava näyte arviolta 20 – 40 euroa. Kyseessä on arvio, tarkkaa summaa ei ole laskettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 3. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 4. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 5. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 6. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 7. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 8. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 9. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 10. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 11. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta
 14. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 15. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 2. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 7. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 8. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 9. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 10. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 11. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 12. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"
 15. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.