"DNA-tutkimus ei mene kuin CSI:ssa" – Näin poliisi valjasti itselleen uuden tehokkaan tutkimusmallin

TUTKIMUS Tesoman surmasta vangitun näyte saatiin nopeasti tutkittua kiireellisyysperusteeseen vedoten, kertoo rikoskomisario.

Vaativa rikostutkinta vaatii myös erikoismiehet töihin. Tässä Hannu Kamppi tutkimassa asuntomurtoa. Pia Herme

Pekka Ruissalo

Kuvitellaan tilanne: ryöstäjä lyö asunnon ikkunan säpäleiksi, kömpii sisään, varastaa omaisuutta ja lähtee pois. Kohta miehen jäljille pääsee kuitenkin poliisi. Paikalle sattunut partio on ottanut DNA-näytteen ikkunasta, ja tekninen rikostutkinta on löytänyt sille nopeasti vastaavuuden.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Joni Länsipuro tietää oman työnsä kautta sen, miten DNA-testaus on nopeuttanut rikostutkintaa merkittävästi. Mies oli tutkinnanjohtajana muun muassa kuubalaisiin lentopalloilijoihin liittyvässä raiskaustutkinnassa. Tuolloin DNA-tutkimukset vahvistivat nopeasti epäiltyjen syyllisyyden.

– Tutkimukset eivät mene kuin CSI-televisiosarjassa, että viisi minuuttia ja valmis. Puhutaan useista päivistä tai viikoista. Lentopalloilijatapauksessa tilanne eteni noin viikon aikajänteellä lausuntovaiheeseen.

Länsipuro oli mukana myös keräämässä DNA-näytteitä Tesoman-murhatutkintaan liittyen. Sen osalta pohdittiin, miksi tutkimuksissa kestää niin kauan. Asiaan on yksinkertainen selitys.

– Ei ollut ketään epäiltyä tai vangittua. Nyt kun tapaukseen liittyen on vangittu, hänen DNA-tutkimuksensa pystyttiin tekemään hyvinkin nopeasti. Kyse on tälläkin sektorilla asioiden priorisoinnista, Länsipuro kertoo.

– Sitten on sekin, että Tesoman-tapaukseen liittyen on testattu satoja alueella asuvia tai asuneita miehiä, määrä menee varmaan yli tuhannen. Se on jo määrällisesti iso savotta. Tutkinta tehdään Rikosteknisessä laboratoriossa Vantaalla, joka on auki virastoaikoihin. Sitä en tiedä, mikä on yksittäisen DNA-testin hinta, mutta kellon ympäri avoinna oleva tutkimuslaitos tulisi liian kalliiksi, hän huomauttaa.

DNA-näyte rikostutkinnassa

Voidaan ottaa silloin, kun henkilöä epäillään todennäköisin syin rikoksesta, jonka enimmäisrangaistus on kuusi kuukautta tai sitä kovempi.

Näytettä voidaan säilyttää vuosi sen jälkeen, kun esitutkinta on lopetettu tai syyte on hylätty.

Mikäli näytteen antaja on tuomittu rikoksesta, näytteitä säilytetään poliisin rekisterissä kymmenen vuotta.

KRP.n rikosinsinööri Pirjo Miettisen mukaan rikospaikkanäytteen tutkiminen maksaa noin 80 euroa, henkilöstä otettava näyte arviolta 20 – 40 euroa. Kyseessä on arvio, tarkkaa summaa ei ole laskettu.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut