Lukiolaiset koristelevat työmaa-aitoja ja lapset tekevät neulegraffiteja – Keskustan työmaa-alueita aletaan elävöittää.

Hämeensillan työmaa-aitoja aletaan koristella ensi viikosta lähtien. Asialla ovat Tammerkosken lukiolaiset, jotka saavat maalata vaneriaitoja sekä Hämeensillalla että kosken puolella. Muutamiin työmaa-aitoihin ilmestyy kevään mittaan myös Näpsä-käsityökoululaisten tekemiä neulegraffiteja.

Työmaa-aitojen koristelu on osa keskustan elävöittämistä rakennustöiden keskellä.

Tampereen kaupunki julkisti tällä viikolla 31 suositusta ja toimenpide-ehdotusta rakennustöiden haittojen vähentämiseksi. Osa toimenpiteistä on jo työn alla ja osa tarkemmassa jatkosuunnittelussa.

– Virkamiehille ja Raitiotieallianssille on annettu toimeksianto eli heidän on nyt selvitettävä, mitkä näistä kohdista ovat toteuttamiskelpoisia, apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki (vihr.) kertoo.

Toimintasuunnitelmat käydään läpi toukokuussa.

Heinämäen mukaan kaikkiin toimiin ei ehditä ryhtyä tämän kevään ja kesän aikana, sillä toimenpiteiden kirjo on niin suuri.

Apulaispormestari myöntää, että työmaiden ympäristön viihtyisyyteen on kiinnitetty huomiota jälkijunassa.

– Tampereella on keskitytty pitkälti rakentamiseen, ja siinä allianssi on kunnostautunut äärimmäisen mallikkaasti. Raitiotie on edistynyt aikataulussa ja budjetissa on pysytty, mutta siinä samalla viihtyisyys on jäänyt taka-alalle. Meissä suomalaisissa on vähän sitä vikaa, että asioita ajatellaan yksipuolisesti, ja tämä ongelma on nyt tunnistettu Tampereella. Haemme parhaillaan uudenlaista toimintakulttuuria.

Työmaiden aiheuttamat haitat iskevät erityisesti yrittäjiin. Heinämäki myöntää, että suurin osa nyt tehdyistä ehdotuksista ei tuo lisää rahaa yritysten kassaan.

– Joku voi naureskella, miten työmaa-aitoihin piirretyt sarjakuvat tai lasten piirrustukset auttavat yrittäjiä. Eivät ne tietenkään suoraan näy yrittäjien kassassa, mutta niillä on välillistä vaikutusta viihtyisyyteen, Heinämäki muistuttaa.

Työryhmissä kaivattiin Tampereelle myös yhteishenkeä ratikan ympärille.

– Raitiotie on meidän kaikkien yhteinen juttu, ja se voi yhdistää meitä myös rakennusaikana. Tämä voidaan huomioida esimerkiksi tapahtumatuotannossa.

Raitiotien kehitysohjelman projektisuunnittelija Henna Puisto kertoo, että työmaiden aiheuttamia haittoja vähentävät ehdotukset käydään läpi. Hän lupaa, että esimerkiksi yrittäjien kovasti toivomat opasteet saadaan kuntoon mahdollisesti jo toukokuussa. Opasteiden on tarkoitus olla ulkonäöltään yhdenmukaisia.

Yrittäjät ovat toivoneet myös pysäköintikampanjoita, joiden aikana esimerkiksi pysäköintilaitoksissa voisi pysäköidä muutaman tunnin ajan ilmaiseksi.

– Tällaisia kampanjoita en uskalla vielä luvata. Niistä on keskusteltava ensin Finnparkin kanssa.

Alllianssin on tarkoitus palkata myös taidekoordinaattori. Hankkeen kilpailutusta ei ole vielä toteutettu.

Poimintoja ehdotuksista

Ratikan rakentamisesta aiheutuneisiin haittoihin etsittiin ratkaisua kahdessa työryhmässä. Tässä muutamia poimintoja ehdotuksista:

Rakennetaan kaupungin brändityöhön pohjautuva ja sitä tukeva keskusta-alueen imagokampanja.

Kytketään Visit Tampere Oy välittämään positiivista viestiä raitiotien rakentamisesta kaupunkiin tuleville vieraille ja turisteille.

Selvitetään kaupunki- ja katutilan vuokrahinnan kohtuullistamista ja järjestelyiden joustavoittamista katumyyntiä varten.

Ehdotetaan väliaikaisten jalankulkusiltojen lisäämistä suurimpia estevaikutuksia aiheuttavilla rakentamisalueilla ja lisätään katuihin ja/tai työmaa-aitoihin maalattavia visuaalisia opastuksia

Arvioidaan poikkikatujen nopeampi ja tilapäinen aukaisumahdollisuus ajoneuvoliikenteelle raitiotien rakentamisen eri vaiheissa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut