Pirkanmaalaisen jenkkifutiksen konkari noudattaa samaa sääntöä niin töissä kuin kentälläkin: "Pitää näyttää, että on luottamuksen arvoinen"

PELIMIES Veikka Lehtonen, 33, haluaa antaa jokaiselle mahdollisuuden niin koulun penkillä kuin

Kangasalan Pitkäjärven koulun kymppiluokan oppilaat saavat nauttia lukukautensa aikana opetuksesta, jota tarjoilee varsin katu-uskottava kaveri. Hän on amerikkalaisen jalkapallon osaaja Veikka Lehtonen, 33, myös luonnontieteen kandidaatti sekä kasvatustieteiden maisteri. Taustalla on kolmentoista vuoden ajan jatkunut pelaajaura, joka on vienyt miehen Tampereen ja Seinäjoen lisäksi myös Ruotsiin, Itävaltaan ja Tshekkeihin. Keväällä on luvassa pelaamista jälleen Itävallan Klagenfurtin Carinthian Lionsissa, jonka jälkeen kesällä kutsuu taas Saints-paita.

Kaiken keskelle mahtuu siviilityö opettajana. Vuodesta tekee mielenkiintoisen myös se, että heinäkuussa pelattavien lajin EM-kisojen kanssa samoihin aikoihin Lehtosen perheeseen syntyy esikoinen. EM-kisojen alkamispäivä on varma – Vantaalla ja 29. heinäkuuta.

– Onhan tämä jännä paikka. Seura on tullut hyvin vastaan ja olemme sopineet, että joistain matseista olen pois. Itävallan sarja tarjoaa myös siihen mahdollisuuden, että ulkomaalaispelaaja voi käydä kotimaassaankin välillä jos tarvetta on, sillä sarjaohjelmassa on väljyyttä, Lehtonen sanoo.

Joustot eivät Lehtosen mielessä ulkomailla ole ykkösprioriteetti. Mies korostaa, että kun hän lähtee suomalaispelaajana ulkomaille, otteissa on jo lentokoneeseen astuessa erityistä ylpeyttä.

– Ulkomaalainen jätkä vie aina pelipaikan joltain omalta junnulta. Pitää näyttää, että on panostuksen arvoinen. Minulle on myös tärkeätä näyttää, että suomalaisessa urheilijassa on sisua ja ammattimaisuutta.

Kova asenne näkyy myös siinä, että maajoukkueessa pelimies on nähty viime vuosina usein kapteenistossa.

– Laji on sellainen, että kapteenin tulee olla pelaaja, joka heikolla hetkellä ottaa joukkueen reppuselkään ja vie eteenpäin vaikka yksin. Haluan olla sellainen pelaaja.

Kasvattajaseura Saints tietää miehen luonteen. Se perusti taannoin Veikka Lehtosen nimeä kantavan rahaston, jonka tarkoituksena on tukea vähävaraisten lasten mahdollisuutta harrastaa lajia.

– Suomalainen koulutuspolku on rakennettu siten, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet saada niin hyvä koulutus kuin mahdollista. Rahaston idea on sama.

Veikka Lehtonen

33-vuotias tamperelainen opettaja ja amerikkalaisen jalkapallon pelaaja.

Työskentelee Kangasalan Vatialan Pitkäjärven koulussa opettajana. Lähtee huhtikuussa Itävallan Klagenfurtiin kahdeksi kuukaudeksi pelaamaan amerikkalaista jalkapalloa.

Pelannut lajia ammatikseen Suomen lisäksi Tshekissä, Ruotsissa ja Itävallassa. Saanut jokaisessa neljässä maassa mitaleita lajissa.

Pelipaikkana keskushyökkääjä, maajoukkueen vakiokasvo ja valittu usein mukaan joukkueensa kapteenistoon.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut