Harkimo erosi kokoomuksesta linjariitojen vuoksi – "Puoluetta johdetaan täysin yksinvaltaisesti"

Harry Harkimo Teemu Vestovuo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Kansanedustaja Hjallis Harkimo on hetki sitten ilmoittanut eronneensa kokoomuksen jäsenyydestä. Hän jätti eroilmoituksensa iltapäivällä ennen kello 15.45 alkanutta tiedotustilaisuutta.

Harkimo laskieroonsa johtaneisiinsyihinmuun muassa sen, että hän on eri mieltä puolueen johtamistavoista.

– Minulla on eri mielipiteitä ja ajatuksia ja olen kokoomuksen kanssamonessa asiassa eri linjoilla. Siksi on pelkästään reilua, että lähden puolueesta, Harkimo kertoi.

Harkimon mukaan kokoomusta johdetaan tällä hetkellä yksinvaltaisesti, tavalla jota hän ei voi hyväksyä.

Harkimon käytöstä on ihmetelty puolueessa jo pitkään, sillä hän ei esimerkiksi ole osallistunut ryhmäkokouksiin käytännössä lainkaan.

– Minä en tiedä, mitä puolueessa ajatellaan erostani. Ainakaan tänään en ole saanut tekstareita tai sähköposteja yhdeltäkään kokoomuslaiselta kansanedustajasta. Tosin kännykkäni on ollut pois päältä, Harkimo mainitsee.

– Myöskään puoluejohdon ajatuksia en tunne tarkemmin. Esimerkiksi Petteri Orpon kanssa olen keskustellut tänä vuonna kaksi minuuttia. Olin kyllä ryhmäkokouksessa, kun puheenjohtajaa valittiin, mutta se nimi olikin päätetty jo etukäteen, Harkimo paheksuu.

Harkimo korostaa, ettei hän aio lähteä eduskunnassa hyökkäykseen kokoomusta vastaan.

– Aion jatkossakin äänestää hallituksen mukana – lukuunottamatta sote-kysymystä. En ole vielä päättänyt, mitä mieltä olen sotesta. Sen kuitenkin sanon, että sotella ei ole mitään vaikutusta minun eroamiseeni puolueesta.

Harkimo kiistää ryhtyvänsä jatkossakaan vetämään eduskunnassa sote-uudistuksen vastaista ryhmää.

Tulevista suunnitelmistaan Harkimo ei kertonut tiedotustilaisuudessa käytännössä mitään.

– Kerron suunnitelmistani myöhemmin. Esimerkiksi lähdöstäni maakuntavaaleihin ehdokkaaksi en ole tehnyt yhtään mitään päätöksiä.

Torstain tiedotustilaisuuden jälkeen näyttää kuta kuinkin selvältä, että Suomeen ei perusteta ainakaan kokoomuksesta irtautuvaa puoluetta.

Harkimon lähtö voi jäädä yksittäisen kansanedustajan mielenilmaukseksi, joka ei saa laajaa rintamaa taakseen. Huominen ratkaisee tässäkin suhteessa paljon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 3. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 4. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 5. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 6. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 7. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 8. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 9. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 10. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 11. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Nokialle suunnitellaan jätteenpolttolaitosta rakennusjätteelle – Polttojätettä käytetään rakentamisessa soran sijasta
 14. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 15. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 2. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 7. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 8. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 9. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 10. Koronaviikkoina piknik-kalustoja puistoon lainanneet ravintoloitsijat palkittiin – "Toivottavasti meidän ei tarvitse tehdä tästä palkinnosta perinnettä"
 11. Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"
 12. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 13. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 14. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 15. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.