Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: | Keittiöpsykologiaa – "Minut tunteville tuskin tulee yllätyksenä että..."

Näinä kaaottisina aikoina tarvitsemme erityisen paljon jotain lohdullista. Tiedän itsestäni ainakin sen, että jos mieleni stressaa, kehoni alkaa voimaan huonosti. Tarvitaan siis asia, jolla saa ajatukset edes hetkeksi pois pandemian pauloista. Oma juttu, joka antaa turvallisen olon, samalla sekä tyhjentäen että täyttäen mielen.

Minulle se on kokkaaminen.

Aistini heräävät. Kokeilen veden lämpötilan, upotan käteni taikinaan. Kuorin, paloittelen ja raastan. Kuulen kuinka keitto porisee, sähkövatkain surisee ja pannu tirisee. Haistan tuoreet yrtit ja pitkään kypsyneen pataruuan. Ja onko ihanampaa, kuin vastaleivotun pullan tuoksu?

Välillä istun uunin edessä (harvemmin semmoiseen oikeasti on aikaa) ja unohdun katselemaan kuinka ruoka rauhassa valmistuu. Siinä on jotain samalla tavalla vangitsevaa kuin nuotion tai takan edessä tuleen tuijottelussa.

Minut tunteville tuskin tulee yllätyksenä että myös keittiössäni vallitsee kauniisti sanottuna ”luova kaaostila”. Se kuuluu jotenkin oudolla, turvallisella tavalla asiaan ja on helppo rajata pois kuvista, joita tykkään kokkailuistani ottaa.

Ruokakuvien katselu ja kauniisti esillelaitettu ruoka voi tutkimusten mukaan lisätä dopamiinin vapautumista ja näin ollen tehdä onnellisemmaksi.

Tärkeintä on löytää mieleinen puuha ja tapa lievittää stressiä.

Eri maiden ruokakulttuurit ja makuprofiilit ovat minusta äärimmäisen mielenkiintoista opittavaa. Rakastan tutkia miten eri maut toimivat keskenään tai miten ne saadaan tasapainoon.

Hyvänmakuisen ruuan valmistaminen perustuu pitkälti siihen, että kokeilee, maistelee ja tekee havaintoja siitä mikä itselle toimii ja mikä ei. Jos resepti tarvitsee enemmän chiliä kuin ohjeessa sanotaan niin anna palaa!

Ymmärrän täysin, että monet saattavat kokea kokkaamisen stressaavana. Siihen menee aikaa, pitää keskittyä ja riski epäonnistumisesta on olemassa.

Tällä viikolla leikkasin palan sormestani pois ja toissapäivänä ruoka valmistui vasta kaksi tuntia myöhemmin, kuin olin suunnitellut. Kaikki ei todellakaan mene aina putkeen.

Tärkeintä on kuitenkin löytää itselle mieleinen puuha ja tapa lievittää stressiä. Aion pitää sen mielessä myös vastaisuudessa normaalin arjen jatkuessa.

Pia Piltz

kirjoittaja on Tampereen Teatterin näyttelijä