Korona pitää tamperelaistenkin oppilaitosten ovet kiinni – Opetus jatkuu esimerkiksi Teamsin avulla

Teams on löytänyt tiensä nyt myös tamperelaiseen opetustyöhön. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Nopea etäopetukseen siirtyminen heitti toisen asteen opettajat ja opiskelijat Tampereella kerralla digitaaliseen toimintaympäristöön. Oppilaitoksissa ja Smart Tampere -ohjelmassa tehty pohjatyö varmisti osaltaan sen, että keskeiset työvälineet olivat valmiina ja niiden käyttö pääsi heti hyvään vauhtiin.

Muutoksesta kertoo Tampereen kaupunki tiedotteessaan. Yksi konkreettinen esimerkki muutoksesta on tiedotteessa mainittuna – hän on yhteiskunnallisten aineiden opettaja Henna Leivo, joka aloittaa nytkin oppitunnin nimenhuudolla ja kiitoksilla: edellisellä kerralla annettu tehtävä on tehty ja palautettu mallikkaasti.

Luokkahuoneet ovat nyt poikkeustilanteen takia tyhjillään, joten ryhmä kokoontuu taloustiedon tunnille Teams-kokoukseen ja käyttää lisäksi Moodle-oppimisympäristöä.

– Digitaalinen toimintaympäristö eli opetuksen keskeiset työvälineet olivat meillä kaikin puolin kunnossa jo ennen etäopetukseen siirtymistä, joten ohjelmistohankintoja ei tarvinnut lähteä tekemään. Teams ja Moodle ovat tämän työn ydin, toteaa projektipäällikkö Ville Palkinen Tampereen kaupungilta.

Kaikkea ei voi opettaa verkossa, sillä etenkin Tredun tutkintoihin kuuluu paljon käytännön tekemistä. Kaikissa aineissa on kuitenkin sisältöjä, joita on mahdollista käydä läpi etänä, ja vaikkapa taloustieto istuu Teams-tunnille luontevasti.

Opiskelijaryhmä on pohtinut Leivon johdolla ajankohtaisia asioita, Kiinan tilannetta, talouskasvua ja koronan vaikutusta globalisaatioon.

Etäopetukseen siirtyminen vauhditti digitaalisten työkalujen käyttöönottoa. Esimerkiksi Teamsin käyttö lisääntyi Tampereen kaupungin toisen asteen koulutuksessa noin tuhat prosenttia parissa viikossa. Tampereen lukioiden ja ammattiopisto Tredun etäopetuksen mahdollisuuksia on laitettu kuntoon pitemmän ajan kuluessa.

– Etäopetuksen tarjonta ei tapahdu itsestään, täytyy olla porukka joka kehittää sitä työkseen ja saa esimerkiksi testattua työvälineitä käytännössä, Palkinen huomauttaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut