Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere julkisti ohjelman tonttihauille – Näille alueille alkaa kohota asuntoja vuosina 2020–2024

Tampereen kaupunki on kertonut, millaista tonttitarjontaa asuntorakentamista Tampereella on tulevaisuudessa seuraavan viiden vuoden aikana tulossa hakuun.

Tonttihakuohjelmoinnista selviää kunakin vuonna avoimeen tonttihakuun ja erilaisiin kilpailuihin haettavaksi tuleva rakennusoikeuden määrä.

Tonttihakuohjelmointi perustuu vuosittain laadittavaan asemakaavoitusohjelmaan ja arvioituun yhdyskuntarakentamisen aikatauluun luovutettavaksi tarkoitetuilla alueilla. Ohjelmointi tehdään viisivuotiskaudeksi.

– Kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon on tänä vuonna tarkoitus luovuttaa 30 000 kerrosneliömetriä eri puolilta kaupunkia. Rakentamisessa painotetaan energiatehokkaita ratkaisuja, hiilijalanjäljen ja -kädenjäljen laskentaa. Tavoitteena on lisätä nuorisoasuntoja myös tuen tarpeessa oleville nuorille sekä puurakentamista että ryhmä- ja osuuskuntarakentamista, kertoo apulaispormestari Jaakko Stenhäll (Vihr.) kaupungintiedotteessa.

Asuntorakentamiseen tarkoitettuja tontteja asetetaan haettavaksi niin pian, kun ne ovat rakentamiskelpoisia eli muun muassa kadut, vesi- ja viemärijärjestelmät ovat toteutuksessa. Pääsääntö on, että hakuja on kahdesti vuodessa.

Vuonna 2020 tontinhakuohjelmoinnissa painottuvat puurakentaminen, ryhmä- ja osuusrakentaminen sekä perheasunnot (esim. Kaleva) ja muut yhteisöllisyyttä tukevat ratkaisut. Nuorisoasumisen, myös tuen tarpeessa oleville nuorille, kehittäminen jatkuu. Tavoitteina ovat hiilijalanjäljen ja -kädenjäljen laskenta ja energiatehokkaat ratkaisut.

Vuonna 2021 puurakentamisen ja/tai ryhmä- sekä osuuskuntarakentamisen teemaa jatketaan, samoin nuorisoasumista kehitetään edelleen. Lisäksi tavoitteena on käynnistää hiilineutraalin asuinkorttelin rakentaminen. Esim. yhteiskäyttötalo jossa jakamistalous on keskiössä (tavaroiden ja tilojen yhteiskäyttömahdollisuudet älyratkaisuin), tilat muuntojoustavia, autoton talo/kortteli + liikkumisen palvelut.

Vuonna 2022 tavoitteet edelleen puurakentamisessa ja/tai ryhmä- ja osuuskuntarakentamisessa. Tavoitteena on kaupunkivihreä talo: monimuotoisuuden huomioiva, luontoperäisiä ratkaisuja. Asumisen älykkäitä ratkaisuja kuten sähkön ja lämmityksen kulutusjoustoa, aurinkoenergian passiivista ja aktiivista hyödyntämistä ja energian varastointi-ratkaisuja painotetaan. Tavoitteena hiilineutraali asuinkortteli. Nuorisoasumisen, myös tuen tarpeessa oleville nuorille, kehittäminen jatkuu.

Vuonna 2023 tontinhakuohjelmoinnissa painotetaan edelleen puurakentamista ja/tai ryhmä- ja osuuskuntarakentamista. Tavoitteena on älykäs energiatalo: älykkäät ratkaisut kuten sähkön ja lämmityksen kulutusjousto, aurinkoenergian passiivinen ja aktiivinen hyödyntäminen, energian varastointi, rakennuksen tietomallin hyödyntäminen suunnittelusta aina käyttöön asti.

Vuonna 2024 jatkuvat painotukset puurakentamiseen ja/tai ryhmä- ja osuuskuntarakentamiseen, nuorisoasumiseen, myös tuen tarpeessa oleville nuorille. Tontinluovutuskilpailuja tulossa mm. taidemuseolle, Viinikanlahden puhdistamon alueelle ja Härmälän leirintäalueelle ja Ruotulaan. Tavoitteissa painottuu kiertotalouden mukaisuus talonrakentamisessa kerrostalon tai korttelin kokoluokassa, mm. kierrätettyjen elementtien, maamassojen ja uusiomateriaalien käyttö.