Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noutoruoka löi läpi! – Keittiöväen maskeista ja hanskoista kyselee tilatessa harva

Ruoka: Noutoruokaa tilaa nyt moni ensikertalainen. Hygieniasta kysyy harva.

Saako tulla sisään?

Tämä on ravintoloitsija Toni Leskisen mukaan yleisin kysymys, kun asiakas on tilannut noutoruuan tai harkitsee annoksen nappaamista mukaan.

Leskisen mukaan ruuan ja sen valmistuksen hygienian perään kyselee ani harva, vaikka noutoruokaa tilaa nyt moni sellainen, jolle se ei ole tuttua.

– Ihmiset luottavat ravintoloihin, iloitsee Leskinen.

Tosin jo vilkaisu sisään Leskisen Los Pollosiin kertoo, että hygienia on kunnia-asia. Asiakkaille on puomeilla ja pöydällä rakennettu selkeä asiointireitti. Noutomenua voi katsoa heti ovella ja kassalle mennään käsidesipullon kautta. Valmis annos tuodaan pöydälle, josta sen voi napata mukaan.

– Jos asiakas näppäilee käsin tunnusluvun, niin pyyhimme aina näppäimistön desinfiointiliinalla.

Näkisin, että suojavarusteita käytetään siellä, missä niille on nyt kaikkein suurin tarve.

Plevnan Marika Tähtinen-Hakalan mukaan ruuan ja sen valmistuksen hygieniasta ei juuri tarvitse käydä keskustelua.

– On ollut muutamia yksittäistapauksia, joissa kotiin ruuan tilannut riskiryhmäläinen haluaa sen erikseen varmistaa.

Plevnan aulassa noutoruokaa odotteleville on tilaa niin paljon, ettei turvavälien pidosta ole erikseen tarvinnut huolehtia.

Ravintoloitsija on perillä some-keskusteluista, joilla ravintolatyöntekijöille on vaadittu vähintäänkin kasvomaskin käyttöä.

– Puhtaus ja hygienia ovat meille normaalioloissakin ensiarvoisen tärkeitä ja työntekijät eivät tule sairaina töihin. Tässä tilanteessa näkisin, että suojavarusteita käytetään siellä, missä niille on nyt kaikkein suurin tarve.

Korona-aika on vaatinut ravintoloilta sopeutumista ja soveltamista. Perinteinen buffetlounaspaikka Kokkipoika on joutunut korona-aikana muuttamaan toimintaansa.

Nykyään Lielahtikeskuksessa sijaitsevassa Kokkipojassa asiakas valitsee ruokansa kolmesta lämminruokavaihtoehdosta, mutta työntekijät tekevät annoksen ja pakkaavat sen läpinäkyvään muovirasiaan.

– Tämä on nyt buffetin ja annoksen välimuoto. Teimme päätöksen jo hyvissä ajoin, kertoo Jarno Asonen.

Kokkipojassakaan ei ole käyty tiskin yli keskustelua siitä, onko ruoka hygieenistä.

– Meillä työntekijä vaihtaa kertakäyttöhanskat jokaisen ruoka-annoksen teon jälkeen. Eiköhän asiakas jo pelkästään tästä huomaa sen, että hygieniaprosessi on mietitty ja asia otetaan vakavasti.

Plevnasta tilatuista annoksista noin puolet noudetaan ja puolet kuljetetaan. Foodoran palvelussa olevan Los Pollosin ruokia kuljetetaan myös itse. Leskisen mukaan isojen tilausten määrät ovat kasvaneet.

– Viime viikolla kysyttiin Hämeenlinnasta, että lähdenkö viemään annoksen. Kun en luvannut, sieltä kerättiin isompi tilaus ja kun sana levisi, veimme lopulta viime lauantaina ruokaa kahdella autolla.

Los Pollosista lähtee iso kiitos myös terveysviranomaisille ja elintarvikevalvontaan, joiden kanssa ravintola-alalla on käyty välillä tiukkaa mielipiteiden vaihtoa.

– Terveysviranomaiset ovat tsempanneet ja luvanneet vastata mihin tahansa kysymyksiin, kehuu ravintoloitsija Leskinen.